Daune morale ÎNJUMĂTĂȚITE pentru o familie care și-a pierdut copilul și bunicii acestuia într-un accident, în Bihor | Curtea de Apel Oradea: cuantumul stabilit de instanța de fond ar schimba standardul de viață al rudelor

Curtea de Apel Oradea a înjumătățit daunele morale acordate după un accident produs acum 4 ani, pe DN1, lângă Tileagd, în care au murit doi bunici și nepotul lor. În hotărârea dată în urmă cu câteva zile, instanța de apel a explicat că despăgubirile, așa cum au fost stabilite inițial de Judecătoria Aleșd, ar schimba standardul de viață al rudelor victimelor.

Accident pe drumul de întoarcere spre casă

În dimineața de 3 august 2019, cu puțin înainte de ora 6:00, un autoturism Daewoo Matiz, care circula regulamentar pe DN1, în zona localității Tileagd, era făcut zob după ce o dubiță a intrat pe sensul opus de mers și l-a izbit în plin. Șoferul Matizului, un bărbat de 79 de ani, din Iași, a murit pe loc, iar soția sa, de 74 de ani, a încetat din viață pe patul de spital. Aflat pe bancheta din spate, nepotul lor, un adolescent de 16 ani, alături de care petrecuseră o scurtă vacanță la Băile Felix, a murit două zile mai târziu, din cauza rănilor grave.

Șoferul vinovat, un bărbat de 45 de ani, a fost condamnat, în 2021, la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

Procesul a continuat pentru stabilirea daunelor ce urmau să fie acordate victimelor accidentului. Părinții adolescentului mort în accident au cerut, în total, 2,6 milioane de euro daune morale, în timp ce bunicii paterni s-au constituit părți civile cu suma de 600.000 de euro. La rândul său, fiul celor doi adulți decedați a solicitat despăgubiri morale de un milion de euro.

Daune morale reduse la jumătate

În primă fază, Judecătoria Aleșd a decis să-i acorde mamei băiatului 160.000 de euro daune morale pentru suferința cauzată de pierderea fiului său și a celor doi părinți. Tatăl adolescentului a primit 120.000 de euro, în timp ce bunicii paterni au primit, fiecare, 30.000 de euro. Unchiului băiatului i-au fost acordate daune morale de 110.000 de euro. În total, pe fond au fost acordate despăgubiri morale de 450.000 de euro.

Cuantumul acestor daune a fost redus drastic de Curtea de Apel Oradea. Printr-o sentință dată în această săptămână, instanța de apel a stabilit ca mama adolescentului să primească despăgubiri morale de 100.000 de euro (reduse cu 60.000 de euro), tatăl – 80.000 de euro (reduse cu 40.000 de euro), iar unchiul băiatului – 50.000 de euro (reduse cu 60.000 de euro). Cei doi bunici paterni au primit, fiecare, 10.000 de euro (daune reduse cu câte 20.000 de euro). În total, 250.000 de euro.

În plus, au fost stabilite daune materiale de peste 100.000 de lei, în care au fost incluse, printre altele, cheltuielile de transport, înmormântarea ori tratamente psihiatrice.

Argumentele Curții de Apel Oradea

În hotărârea definitivă dată pe 16 mai 2023, Curtea de Apel Oradea a arătat că ”acordarea daunelor morale în mod corect a fost dispusă de instanța de judecată (Judecătoria Aleșd – n.n.), dar cuantumul acestora este nejustificat de mare, urmând a fi redus”.

Extrase din hotărârea Curții de Apel Oradea:

Se reține că acordarea unor daune în cuantumul stabilit de instanța de fond este de natură practic a schimba standardul de viață a părților civile, în condițiile în care au fost acordate despăgubiri pe familie (părinți, bunici) care, însumate, trec de 300.000 de euro. Or, nu acesta este scopul daunelor morale, oricât de greu încercată ar fi familia victimei.

De asemenea, chiar dacă poate fi compensată trauma psihică cauzată de pierderea unui nepot de frate, acordarea daunelor morale de 50.000 de euro pentru partea civilă (unchiul adolescentului decedat în accident – n.n.) apare ca fiind excesivă dacă ne raportăm strict la rudenia de gradul III, fără alte elemente probatorii care să evidențieze o relație mai strânsă între nepotul decedat și unchi.

De asemenea, în ceea ce privește părțile civile (părinții adolescentului – n.n.) trebuie avut în vedere și faptul că pierderea unui copil de 16 ani pentru părinți va reprezenta o traumă pe care nicio sumă de bani nu o va putea compensa vreodată. Însă trebuie avut în vedere și faptul că nici schimbarea standardului de viață ca urmare a acordării unor daune în sumă foarte mare nu este nici ea în măsură să compenseze trauma psihică constând în pierderea unicului copil. Acesta este argumentul principal pentru care se impune reducerea daunelor morale (pentru suferința cauzată de decesul propriului copil – n.n.) de la 100.000 de euro la 60.000 de euro.

Totodată, în ceea ce privește pierderea părinților și aceasta este, indiscutabil, o traumă pentru orice copil, indiferent de vârsta acestuia. Totuși, nu se poate pune semnul egalității din punct de vedere al evaluării daunelor morale între pierderea unui părinte la o vârstă fragedă, cum ar fi în adolescență, și pierderea unui părinte mai în vârstă, în perioada de maturitate a copilului. Acesta este argumentul de bază pentru care vor fi reduse daunele morale acordate pentru suferința cauzată de pierderea părinților, dar și a socrilor (…).

Referitor la bunici, chiar dacă cursul firesc al vieții ar presupune ca nepotul să participe la înmormântarea bunicilor și nu invers, nicio sumă de bani nu va putea repara sau compensa această traumă deosebită la care au fost supuse părțile civile. Tocmai din acest motiv, daunele morale în cuantum de câte 30.000 de euro nu ar face decât să denatureze scopul compensatoriu al acestora, care este doar de a ușura suferința în măsura posibilului și nu a de a pedepsi partea responsabilă civilmente sau de a schimba modul de viață al părților civile.

Pentru toate aceste argumente, sunt întemeiate criticile de apel formulate de partea responsabilă civilmente prin care s-a solicitat reducerea cuantumului daunelor morale acordate, solicitările părților civile de majorare a daunelor morale fiind implicit neîntemeiate, din moment ce s-a stabilit că se impune cenzurarea acestora sub aspectul cuantumului.

(PRECIZĂRI: Sublinierile din text îmi aparțin. Fotografia a fost preluată de pe portalul aleșdonline.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.