Doi traficanți acuzați că plasau droguri în Arad și Bihor, condamnați la peste 11 ani de închisoare | Tribunalul Bihor, despre unul dintre ei: ”veritabil dealer de droguri”

Doi tineri din Arad, prinși în flagrant delict, în vara lui 2022, de polițiștii antidrog și de procurorii DIICOT Oradea în timp ce încercau să vândă droguri în parcarea unui restaurant de pe DN79 Oradea – Arad, au fost condamnați la un total de peste 11 ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă, de 7 ani și 4 luni de detenție, a primit-o Ionuț Matei Cristian, la care anchetatorii au găsit, ascunse în locuință și într-o cameră închiriată, peste un kilogram de cocaină, dar și mii de comprimate de substanțe ilegale și aproape 9 kilograme de cannabis. Cel prin care s-ar fi derulat vânzarea drogurilor – Adrian Miculiț – a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare. Ambii și-au recunoscut faptele, dar sentința Tribunalului Bihor, dată pe 15 mai 2023, a fost deja atacată cu apel.

EXTRAS din hotărârea Tribunalului Bihor:

Condamnă pe inculpatul MICULIȚ ADRIAN:

  • pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, la pedeapsa de 4 ani închisoare.
  • pentru comiterea infracţiunii efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive la pedeapsa de 1 an închisoare

Contopeşte pedepsele de mai sus (…) în pedeapsa mai grea de 4 ani, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare, reprezentând 1/3 din pedeapsa de 1 an închisoare, inculpatul MICULIȚ ADRIAN urmând a executa, pedeapsa rezultantă de 4 ani 4 luni închisoare, ce se va executa în regim de detenţie;

Condamnă pe inculpatul MATEI IONUȚ CRISTIAN:

  • pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc la pedeapsa de 7 ani inchisoare.
  • pentru comiterea infracţiunii de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive la pedeapsa de 1 an închisoare.

Contopeşte pedepsele de mai sus (….) în pedeapsa mai grea de 7 ani, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare, reprezentând 1/3 din pedeapsa de 1 an închisoare, inculpatul MATEI IONUȚ CRISTIAN urmând a executa, pedeapsa rezultantă de : – 7 ani 4 luni închisoare, ce se va executa în regim de detenţie.

Menţine măsura arestării preventive a inculpatului MICULIȚ ADRIAN şi a inculpatului MATEI IONUȚ CRISTIAN

Dispune confiscarea specială a sumei totale de 9550 de euro – rămaşi la inculpați ca urmare a vânzărilor făcute la 18.05.2022,02.06.2022 și 21.06.2022.

Flagrant delict în parcare

Anchetatorii au intrat pe fir după ce, în luna aprilie 2022, o persoană a formulat un denunț prin care arăta că a cumpărat 20 de grame dintr-o substanță psihoactivă de la Adrian Miculiț. În investigația care a urmat au fost folosiți atât un investigator sub acoperire și un colaborator autorizat, cât și interceptări telefonice și tehnici de supraveghere audio-video sau prin fotografiere.

Cercetările au stabilit că Adrian Miculiț primea de la un alt arădean, Ionuț Cristian Matei, diferite tipuri de droguri (cannabis și cocaină), dar și substanțe psihoactive. Acesta din urmă ar fi făcut rost de produsele stupefiante și le depozita cu precădere într-un imobil în care închiriase o cameră. Potrivit anchetatorilor, Adrian Miculiț era cel care lua legătura cu diverși cumpărători, după care îi transmitea lui Matei cantitățile solicitate.

Clienții erau chemați în diverse locații din apropierea localității (…) unde remiteau banii către inculpatul (Adrian Miculiț – n.n.), iar acesta lua banii și se deplasa în locația indicată de către inculpatul (Ionuț Cristian Matei – n.n.), unde îi remitea acestuia banii și prelua drogurile sau substanțele psihoactive. Inculpatul (Miculiț – n.n.) era recompensat cu cantități de droguri sau substanțe psihoactive ori cu bani. În continuare, (Adrian Miculiț – n.n.) se reîntorcea la locul unde îl aștepta clientul și îi remitea acestuia drogurile sau substanțele psihoactive”, se arată în hotărârea Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust.

Cocaina era oferită unor consumatori din Arad și Bihor la prețuri cuprinse între 55 și 65 de euro pe gram, iar substanțele psihoactive erau vândute cu 50-65 de lei/gram, în funcție de cantitate.

Droguri păstrate în camera închiriată

Polițiștii și procurorii au reușit să dovedească patru situații în care Matei și Miculiț au fost implicați în vânzarea de droguri, în lunile mai și iunie 2022. La ultima tranzacție, pe 1 iulie 2022, anchetatorii i-au prins pe cei doi în flagrant delict, într-o parcare de pe DN79, în apropiere de localitatea Șimand. Arădenii încercau să vândă atunci în jur de 100 de grame de cocaină și 300 de grame de substanțe psihoactive, în schimbul a 13.500 de lei și 6000 de euro.

Au urmat percheziții la locuința lui Ionuț Cristian Matei și în imobilul unde acesta închiriase o cameră. Acolo au fost găsite, printre altele, peste un kilogram de cocaină, mai bine de 2500 de comprimate de amfetamină, 9,5 kilograme de mefedronă și 10 kilograme de cannabis.

Atât Matei, cât și Miculiț și-au recunoscut vina. ”Instanţa reţine (…) că această conduită de recunoaştere a inculpaţilor s-a manifestat în contextul în care existau alte probe solide de vinovăţie, care relevau aceleaşi aspecte, relevante fiind procesul-verbal de perchezitie domiciliară la locuința inculpatului (Matei – n.n.), precum şi procesele verbale incheiate de investigatorii autorizați”, a arătat completul Tribunalului Bihor.

Magistratul a explicat de ce pedeapsa aplicată lui Ionuț Matei, de 7 ani și 4 luni de închisoare, este mai mare decât cea dată lui Adrian Miculiț, de 4 ani și 4 luni de detenție: ”Pedepsele diferite ca şi cuantum, stabilite în sarcina fiecărui inculpat, reflectă activitatea infracțională concreta a acestora, în ceea ce-l privește pe inculpatul (Ionuț Cristian Matei – n.n.) pedeapsa mai ridicată reflectând gravitatea deosebită a faptelor sale, derivând din cantitățile foarte mari de droguri găsită în spațiile locative folosite de acesta, rolul său de persoană responsabilă de procurarea drogurilor, ceea ce-l plasează pe o poziție de veritabil dealer de droguri, inculpatul (Adrian Miculiț – n.n.) având un rol vădit secundar și de importanță mai redusă.”

Procesul va continua la Curtea de Apel Oradea, unde sentința a fost deja atacată de Adrian Miculiț.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.