Pedeapsă cu suspendare pentru șoferul Porsche-ului care a provocat accidentul din pasajul Magheru, din Oradea | Sentința e definitivă

Dorin Florin Luca, tânărul care, pe 1 octombrie 2022, în timp ce conducea un autoturism Porsche, a provocat un accident în pasajul Magheru din Oradea și s-a predat a doua zi la Poliție, a fost condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru părăsirea locului accidentului. Sentința a fost dată de Judecătoria Oradea pe 31 martie 2023 și a rămas definitivă după ce nu a fost atacată cu apel de niciuna din părțile din proces. Deși cazul a provocat vâlvă în toamna anului trecut, hotărârea a trecut neobservată la momentul pronunțării sale.

Potrivit unei informări din noiembrie 2022, Parchetul Oradea a mai deschis pe numele lui Dorin Luca încă un dosar legat de accidentul în care acesta a fost implicat, sub acuzațiile de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive (art. 336 alin. 2 din Codul penal) și vătămare corporală din culpă (art. 196 alin. 1 și 4 din Codul penal). Prima acuzație a fost formulată după ce o analiză toxicologică ar fi indicat faptul că bărbatul de 31 de ani ar fi consumat droguri. De atunci până acum, procurorii nu au mai făcut publice informații despre cercetări.

EXTRAS din hotărârea Judecătoriei Oradea din 31 martie 2023:

Condamnă pe inculpatul Luca Dorin Florin, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului, la pedeapsa de: – 1 an şi 6 luni închisoare.

Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii de 1 an şi 6 luni închisoare aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 2 ani. (…) Pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Bihor;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Mănăstirii Sfintei Cruci.

Obligă inculpatul la plata sumei de 2000 lei, cheltuieli judiciare, în favoarea statului.

Accidentul din pasaj

Accidentul în care a fost implicat Dorin Luca s-a produs pe 1 octombrie 2022, în pasajul Magheru din Oradea. Tânărul a recunoscut că în acea seară, în jurul orei 19:40, a urcat la volanul autoturismului său, un Porsche, și s-a îndreptat spre restaurantul Rivo. Potrivit mărturiei sale, menționate în sentința Judecătoriei Oradea, ”la intrarea în pasajul (Magheru), deşi nu a avut viteză foarte mare, din cauza carosabilului umed și a faptului că mașina are tracțiune spate, în momentul în care a accelerat, a derapat și a intrat în bordura din stânga, fiind apoi proiectat pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu autoturismul (Ford)”.

Două persoane aflate în cealaltă mașină – un bărbat și o femeie – au fost rănite și au avut nevoie de 8-10 zile (bărbatul), respectiv 30 de zile de îngrijiri medicale (femeia). La rândul său, Luca a suferit leziuni la cap și față, precum și la mâna dreaptă și genunchiul drept. După producerea accidentului, acesta a plecat de la locul faptei.

Fiind în stare de șoc, nu îşi aminteşte exact cele petrecute ulterior, însă la vreo circa 30 minute a luat un taxi si s-a deplasat la o locuință a sa din cartierul (…), unde a rămas până a doua zi, când s-a prezentat de bună voie la organele de politie. (Regretă) comiterea faptei și a făcut toate demersurile pentru a înlătura consecințele acesteia, astfel că s-a împăcat cu persoanele care au suferit leziuni în urma accidentului”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea.

Argumentele instanței

Pentru că și-a recunoscut și regretat fapta, Dorin Luca a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. În plus, judecătorul a luat în calcul caracterizările depuse la dosar, potrivit cărora Luca este ”o persoană responsabilă, demnă de încredere, integră, comunicativă, permanent interesată de noutăţi în desfăşurarea activităţii profesionale, implicată în acţiuni umanitare”.

Instanţa a ţinut cont de faptul că autoturismul inculpatului a rămas la faţa locului şi nu a existat din punct de vedere a urmării produse printr-o infracţiune de genul celei ce formează obiectul cauzei, o îngreunare a identificării autorului faptei, ci doar a stării în care el se afla din punct de vedere al consumului de alcool sau alte substanţe”, se arată în sentința judecătoriei orădene.

Totuși, magistratul a observat că, imediat după producerea accidentului, Dorin Luca nu s-a interesat de starea răniților din cealaltă mașină, ”dând dovadă de neglijenţă şi a părăsit imediat locul accidentului fără încuviinţarea organelor abilitate”. Instanța a mai menționat că tânărul s-a dus ”la un alt imobil decât cel de domiciliu, pentru a nu fi găsit”.

La final, completul Judecătoriei Oradea a respins cererea apărării de amânare a aplicării pedepsei și a decis suspendarea executării pedepsei de un an și 6 luni de închisoare: ”Întreaga atitudine a inculpatului care s-a prezentat de bună-voie la poliţie, a recunoscut pe tot parcursul procesului penal comiterea faptei, s-a împăcat cu persoanele lezate în accident, a regretat fapta, evidenţiază că acesta a înţeles consecinţele faptei sale şi nu există riscul ca acesta să repete comportamentul infracţional.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.