Când cercetătorii de la OncoGen au anunţat, în ianuarie 2020, că sunt implicaţi în crearea unui vaccin anti-COVID-19, au fost priviţi cu neîncredere şi trataţi cu ironie. (Am revăzut astfel de mesaje de pe Facebook când am postat această informaţie.) Mulţi au mers pe principiul „noi, românii, nu suntem în stare de aşa ceva”. Sau „nu pot alţii, om putea noi!”
La început, nici presa nu a dat prea multă atenţie subiectului. Asta deşi e unul mai mult decât interesant, mai ales în perioada restricţiilor şi pesimismului general. Doar Agerpres a publicat o ştire la final de ianuarie, s-au mai interesat jurnaliştii locali, iar din presa centrală a venit cu detalii Hotnews – la final de februarie.
Abia mai târziu s-au trezit şi alţii (inclusiv televiziunile) şi cercetarea pentru obținerea unui vaccin românesc a căpătat ceva notorietate. Nu suficientă pentru a capta atenţia autorităților, din câte spun cei de la OncoGen.
În schimb, străinii nu-s atât de neîncrezători (sau poate că sunt, dar au verificat atent informațiile şi au decis că merită) şi au făcut ceea ce trebuia să facă şeful cel mare al institutului timişorean, adică statul român. Britanicii, care au alocat 388 de milioane de lire sterline pentru vaccinuri, teste și tratamente anticoronavirus, şi-au declarat public interesul pentru vaccinul de la Timişoara. Prin ambasadorul lor în România, s-au oferit să facă legătura între cercetătorii de la OncoGen și cei din Regat pentru ca aceștia să îşi prezinte descoperirile unii celorlalți. Deci să lucreze împreună.
„Pentru România trebuie să fie o mândrie faptul că a început dezvoltarea unui vaccin, această cercetare contribuind la cunoașterea mai bună a virusului în lumea academică”.
Cuvintele reprezentantului Marii Britanii în România ar cam trebui să âi trezească pe „adormiţii” de la Bucureşti.
Vă rog, nu mă luaţi cu imposibilitatea statului român de a susţine astfel de cercetări!
Citim zilnic despre inutilităţi cumpărate sau finanţate de „ai noştri”, indiferent de culoarea politică, încât simpla renunţare la câteva dintre ele ar aduna suma necesară pentru studiile în domeniul COVID-19.
În caz contrar, facem cadou altora o posibilă găină cu ouă de aur. Oare a câta? Şi atunci despre ce vorbim: prostie? Incompetenţă? Dezinteres? Altceva – dar ce? Sau așa suntem noi, băieţi buni când e vorba de alţii?
P.S. Între timp, profesorul Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen, este anchetat după ce a anunțat că și-a administrat vaccinul pe care el și echipa sa l-au dezvoltat. În Germania, un medic a făcut acelaşi gest cu vaccinul pe care el îl „proiectează”. Winfried Stoecker e un tip controversat, dar nu anchetat. Asta chiar dacă, zic jurnaliştii nemţi, doctorul a avut neînţelegerile lui cu Angela Merkel.
sursă foto: Facebook OncoGen