Viața, ca o afacere de urgență

Orgoliul e o specific oamenilor creatori. Cei care își oferă spiritul creator semenilor au obiceiul să își privească bunurile, serviciile sau situațiile create ca pe propriii copii. Au tot dreptul să facă asta, să lupte pentru ceea ce au făcut, mai ales când au sprijinul a sute de mii sau chiar milioane de oameni.

Doctorul Arafat e un creator. Privește SMURD-ul ca pe propriul copil. Tocmai de aceea, nu trebuia să plece din minister și să renunțe la bătălia cu politicienii, mai ales când e vorba despre sistemul de urgență, responsabil cu salvarea de vieți. Când a intrat în Guvern nu a făcut-o singur, ci a dus cu el întregul SMURD și imensa popularitate a acestuia; de aceea, trebuia să rămână acolo și să nu renunțe. Tocmai pentru creația lui nu avea voie să plece. Oamenii care au schimbat lumea s-au bătut pentru ideile lor, chiar dacă toți ceilalți le erau împotrivă. Din mândrie și din convingerea că ceea ce fac e bine.

Salvarea urgentă a unei vieți trebuie să fie monopol de stat. Victima unui accident nu are timp și nici nu poate să aleagă ce salvare să vină după ea, așa cum un pacient obișnuit poate decide la ce spital să se opereze, în funcție de dimensiunea portofelului.

Când a apărut, SMURD-ul a schimbat o țară. Dintr-odată, românii primeau cu adevărat ajutorul de urgență de care aveau nevoie și nu mai așteptau zeci de minute după clasica salvare. Între timp, pe lângă angajarea unor medici tineri, cu altă mentalitate, a forțat și schimbarea Ambulanței. Așa că e  normal ca Raed Arafat să se bucure de o popularitate imensă, atu important în bătălia cu politicienii avizi, evident, de banii generați de privatizările din sănătate și, în cazul de față, de intrarea privaților în serviciile de urgență.

Dacă nu demisiona și era pus pe liber de cei din Guvern avea mai mult de câștigat. Își creștea popularitatea și, fapt, mult mai important, susținea viabilitatea unui sistem pe care l-a creat și dezvoltat de-a lungul a 20 de ani. În schimb, demisia îi aduce un sprijin în plus doar pe moment. După care există riscul ca oamenii să spună că nu a avut curajul să lupte pentru propriul ”copil” și că s-a temut mai tare de controalele cu care tot amenință Traian Băsescu.

Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.