Ceea ce s-a dorit un marş pentru respect în trafic – între biciclişti şi şoferi – s-a terminat cum nu se poate mai urât la Oradea. Urmăriţi imaginile, dacă nu le-aţi văzut până acum (au fost postate mai multe pe internet), în care şeful echipei de italieni care lucrează în Piaţa Unirii e agresat şi maşina vandalizată după ce a insistat să treacă prin mulţimea de biciclişti şi chiar a lovit cu autoturismul o bicicletă – aşa se vede din imaginile primite de la amazingvisuals.ro.
Bănuiesc că se vor trezi pudibonzi care vor critica cuvântul „urât„, la fel cum unul se arăta afectat că ai mei colegi de la Digi24 Oradea au văzut violenţe marţi seara, la final de marş pe două roţi. Am fost catalogaţi „presă de foarte slabă calitate” doar pentru că am relatat ce am văzut, fără să ţinem partea nimănui.
Incidentul a născut discuţii între cei cu biciclete şi cei cu maşini, ca să mă exprim corect politic. 🙂 Evident că fiecare tabără o acuză pe cealaltă de cât de neatentă şi agresivă e în trafic. Uităm, însă, că nu există pădure fără uscături şi că respectul pe şosele exclude violenţa din partea oricui, în orice formă.
După violenţele de aseară – mamă, ce dovezi de „civilizaţie” – rămân nişte observaţii şi întrebări.
Despre italian. Nu avem imagini chiar din momentul în care şoferul a intrat cu maşina printre biciclişti – oricum, părerea mea e că nu trebuia să o facă. Cel puţin nu fără Poliţie. Dacă voia să ajungă la muncitorii lui, care am înţeles că lucrau în faţa Primăriei, puea să aştepte câteva minute, că nu se prăbuşea cerul. Iar dacă se prăbuşea, putea vorbi cu poliţiştii să creeze un culoar. Apoi s-a manifestat cu gesturi largi, nervoase: a coborât iniţial din maşină şi le-a cerut imperativ bicicliştilor să-l lase să treacă. Cei din urmă s-au iritat, cam pe bună dreptate, şi nu au vrut. A urmat manevra aceea periculoasă, în care era să dea cu maşina peste oameni, după care a început nebunia.
Dar s-a întrebat cineva dacă omul nu s-a enervat pentru că în zona unde muncesc colegii lui, într-un şantier, adică, vin mii de biciclişti, ceea ce nu-i ok deloc? Ori că, find străin, nu înţelegea ce i se spunea, ce se întâmplă? Nu că asta ar fi neapărat o scuză. Şi încă o chestie: lovit, înjurat şi privit cu ură de biciclişti, italianul a rămas pe loc şi nu a fugit. În schimb, a încasat un pumn pe la spate, de la o persoană care s-a „evaporat” imediat.
Despre biciclişti. Au fost provocaţi, e drept, dar reacţia lor a fost exagerată. Luneta maşinii italianului a fost spartă, vehiculul atacat cu biciclete şi pumni, şoferul lovit. Am înţeles că au fost şi pietre aruncate spre maşină. Asta înseamnă oriunde în lume dosar penal pentru distrugere şi violenţă.
Adică, dacă italianul ne-a provocat şi a fost nesimţit cu noi, să fim şi noi la fel. Poate că şi eu aş fi reacţionat nervos, dar sigur nu aş fi dat în maşină ori nu l-aş fi lovit cu pumnul pe la spate. Eventual, dacă aş fi fost în locul celui a cărui bicicletă a fost lovită, l-aş fi scos din maşină şi l-aş fi scuturat puţin, recunosc asta. Dar totul ţine de detalii, nu? Au mai fost apoi îndemnurile alea de genul „Dă-i în gură!„, „Pune-i cătuşele!„, inevitabilele înjurături – să zicem că e explicabil în mijlocul unei mulţimi agitate.
Despre autorităţi. Bicicliştii nu aveau ce căuta într-un şantier. Piaţa Unirii e o astfel de zonă, iar cine a dat autorizaţie ca 2000 de persoane să intre într-un perimetru cu lucrări cred că ar trebui luat la întrebări. Cred că bicicliştii se puteau opri în centrul civic, în parcarea din faţa catedralei şi erau la fel de vizibili. (Oricum, organizarea de şantier în zona centrală a oraşului nu există şi e problemă separată, care merită tratată într-o altă discuţie.)
Poliţiştii şi jandarmii au fost fermi cu italianul şi l-au scos din mulţime. Nu ştiu ce le-a făcut de l-au încătuşat, dar nu cred că trebuie să se ajungă la aşa ceva. Aştept rezultatele analizelor de sânge, pentru că mulţi ziceau că şoferul mirosea a alcool. Până nu am probe, ăsta e doar un zvon. În schimb, de faţă cu doi agenţi şoferul şi-a luat un pumn serios în cap, iar atacatorul n-a păţit nimic.
Oricum ar fi, am văzut o nouă demonstraţie de respect pe şosele. Şi oricine ar fi vinovat, incidentul nu trebuie ignorat şi e nevoie de măsuri. Sînt curios care vor fi acestea.
Titlul acela cu violente „prinde” foarte bine la public, imediat lumea este interesata sa vada despre ce e vorba, pe de alta parte ca si participant la eveniment pot zice ca e un titlu exagerat. Daca aparea stirea asta intr-un ziar occidental sau pe vre-un sait ‘serios’ ar fi spus ceva de genul : incident neplacut. Violente sunt in Ucraina sau mai stiu eu… la meciurile de tenis :)) .
Pe durata marsului au mai fost mici injuraturi cu soferii din trafic, e ceva „normal” la noi.
Cred ca oricine ar vedea un sofer cum acroseaza (atentie, nu am zis lovit, accidentat, calcat intentionat) un copil pe bicileta (exista zvonuri si declaratie la politia rutiera ca au fost mai multe persoane cu biciclete avariate) si apoi tot el face scandal cred ca s-ar enerva cel putin ca sa nu zic ca ar trece la fapte gen un minim scuipat. Sa nu uitam ca pentru lucruri mult mai putin grave se lasa cu pumni sau tras de par daca vorbim de niste doamne (episod petrecut recent in Bucuresti).
In Stockholm pentru un nenorocit de claxon (un sofer a claxonat un biciclist) a fost oprit de politie si amendat! Nu mi-a venit sa cred! si asta se intampla cu cativa ani in urma.
Domnul in cauza nu cred ca prea are scuze, adica nu in momentul in care a acrosat pe cineva, mai ales un copil, oricum ar fi nu se poate sa faci asa ceva si apoi sa te dai ranit si agresat sa pozezi in victima chiar daca se intampla la tine pe santier. Omul a fost abordat in romana si italiana, i s-a explicat ca este un eveniment organizat inainte sa intre in multime cu masina (exista martori pentru asta) si totusi a insistat sa treaca pe acolo.
S-a mai spus ca toate editiile s-au terminat la Primarie, lucru gresit pentru ca editia trecuta s-a terminat in fata teatrului. Inca ceva foarte important as zice, daca tot s-a spus ca noi ca si biciclisti nu am avea ce cauta pe santier. Nu noi am ales acel loc, a fost decizia primariei si a organelor abilitate inclusiv politia. Este dreptul nostru sa avem un asemenea mars, dar traseul nu il stabilim de capul nostru, este decis de catre autoritatile abilitate. Asemenea evenimente se organizeaza si in Budapesta sau Debrecen de exemplu, ca sa dam niste exemple cat mai apropiate de noi.
Cand ai asa multime de oameni este inevitabil ca orice neintelegere sa se sfarseasca prost, mai ales la noi unde regulile sunt in general facute dupa ureche.
Eu am putut sa adun informatiile astea in 5-10 minute fara sa am access decat la internet. Dumneavoastra ca si specialisti in domeniul de ce reusiti sa adunati tot ce se poate despre eveniment?
Să le luăm pe rând:
1. Au fost violenţe. Punct. Pumnii daţi de două persoane în capul italianului, oglindă retrovizoare ruptă cu piciorul, lunetă spartă cu bicicleta – TOATE sînt gesturi violente. Dacă vreţi să le spuneţi „incident neplăcut”, spuneţi-le aşa. În orice ziar din Occident s-ar fi vorbit de violenţe, asta v-o spune unul care se mai uită pe site-uri străine sau la televiziuni din străinătate.
2. Am spus clar că şoferul nu avea ce să caute acolo. E clară vina lui că nu a aşteptat până la terminarea acţiunii şi a provocat. La rândul lui, a fost provocat: a pornit încet, moment în care un bărbat i-a lovit capota cu bicicleta. Apoi a accelerat spre oameni.
3. Şoferul nu s-a victimizat. Nu a depus plângere la Poliţie, nu s-a plâns preseri.
4. Am spus că poate şi eu m-aş fi enervat pe atitudinea italianului. L-aş fi luat şi scuturat, dar mi-aş fi asumat asta şi nu l-aş fi lovit pe la spate, cum au făcut cei care l-au agresat. Şi, dacă aveţi bunăvoinţa să vă uitaţi pe înregistrările video, care nu mint, cel care a spart luneta nu a fost lovit cu maşina de şofer, iar cel care dădea cu piciorul în oglinda retrovizoare dreapta nu a fost atins de maşină. Doar cel cu bască, mai solid, a fost forţat să se retragă din faţa maşinii, poate a fost lovit – asta nu se vede pe înregistrare, dar nu neg că poate s-a întâmplat.
5. Nu am observat să fi acroşat un copil. Se vede doar că un băiat se dezechilibrează – nu vă contrazic că a fost acroşat, spun doar că pe înregistrări nu se vede asta.
6.. Nu am spus că toate ediţiile s-au terminat la Primărie. Citiţi cu atenţie.
7. Nu i-am făcut vinovaţi pe biciclişti că au intrat în zonă de şantier. M-am referit la autorităţi. „cine a dat autorizaţie ca 2000 de persoane să intre într-un perimetru cu lucrări cred că ar trebui luat la întrebări” – asta am scris.
8. E dreptul oricui să facă un marş, deci şi al bicicliştilor, motocicliştilor, automobiliştilor ori pietonilor. Critical Mass se organizează şi în Londra, nu văd care e problema.
9. Când ai o mulţime de oameni, te organizezi să nu fie probleme. Evident că nu poţi controla totul, ştiu asta. Nu înţeleg de ce aţi invocat chestiunea asta. E un truism.
10. Eu am urmărit toate imaginile – mă rog, ce am găsit pe internet. Martorii sunt subiectivi, indiferent din ce tabără provin, imaginile video nu. Am discutat cu colegul meu care a fost acolo, dar am preferat să pun accent doar pe imagini. Nu ţin partea nimănui, ceea ce poate că deranjează. Pe mine nu; prefer adevărul. Şi încă un amănunt: eu am adunat informaţiile într-o zi. Am preferat să mă documentez, să urmăresc imaginile cu atenţie.
Cea mai completa filmare pe care am gasit-o pana acum:
https://youtu.be/XSYqjHq3188
Vorbeste de la sine.
Nici pe departe nu e cea mai completă – părerea mea. Vă invit să urmăriţi cea publicată de Digi24 Oradea – http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/VIDEO+Violente+la+marsul+biciclistilor+din+Oradea+Un+sofer+a+fos – sau una de pe YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=-s09fvioV84