Psihoza bancnotei false de 10 lei

Tipul de la casă aruncă o privire rapidă la bancnota pe care i-am întins-o, o întoarce față-verso și o pune printre celelalte din sertar. Îmi dau seama atunci că teama de a nu primi cumva niște bani falși a ajuns și în marile magazine.

Eram în Lidl și plăteam cumpărăturile cu o bancnotă de 10 lei. Nimic anormal, nu? Doar că întreg orașul – la Oradea mă refer – e cuprins de o psihoză a banilor contrafăcuți, în sensul că tot mai mulți comercianți nu acceptă bancnote de 10 lei, pe motiv că ar fi false. Asta chiar dacă sînt cât se poate de valabile. Peste 100 de plângeri au fost depuse deja la Parchet, confirmă procurorii. Sînt vizate mai ales cele din emisiunea 2005, mai mototolite, mai uzate, dar și mai puține decât suratele lor emise în 2008.

Cineva a lansat „petarda” că, dacă e diferită, bancnota de 10 lei de acum un deceniu sigur e falsă. Nu prea s-a chinuit cineva să se uite pe saitul BNR ca să se convingă că diferenţele or fi ele multe, dar sînt cât se poate de… legale.

10 lei

Să le luăm pe rând: între bancotele din cele două emisiuni sînt diferenţe de culoare la sigla Băncii Naţionale şi la inscripţiile „10 lei„, „ZECE LEI” şi „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” de pe ambele feţe. De pe hârtiile emise în 2005 lipsesc elemente de grafică – două pensule – de pe partea transparentă, care există însă pe bancnotele mai noi. Plus că bancnotele din 2005 sînt imprimate în relief, pe când la cele de acum 7 ani imprimarea e plană.

Pentru că nu cunosc diferenţele astea, dar nici nu par doritori să se informeze, mulţi se dau mai cunoscători decât e cazul şi refuză bancnote perfect valabile. Colegul Bogdan Costea, de la Digi24 Oradea, a mers la un specialist şi a aflat că o bancnotă de 10 lei din 2005, respinsă de un nenea vânzător din piaţă, n-are nimic contrafăcut în ea.

Nu neg că există posibilitatea ca bancnotele de 10 lei să fie ţinta infractorilor. Dar care ar fi interesul lor – şi câştigul – ca să falsifice o hârtie/plastic cu o valoare atât de mică? Asta în condiţiile în care avem bancnote de 200 de lei sau 500 de lei. Iar cea mai contrafăcută din lume e bancnota de 100 de dolari.

În concluzie, data viitoare când îmi va fi verificată hârtia de 10 lei pe care o întind vânzătorului, îi voi cere să-mi indice elementele de siguranţă pe care le-a luat în calcul când a acceptat/respins bancnota. Nu de alta, dar e elementar să nu te iei după zvonuri şi, măcar în marile magazine, cei de la case să aibă habar ce şi cum.

 

3 Comments

    1. Sub protecţia anonimatului poţi acuza pe oricine. Nu e corect dacă nu ai probe. Îmi pare rău, dar nu-ţi pot aproba comentariul decât editat, adică fără nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.