Demisia unui director, ramanerea unui jurnalist

Multi nu-l suporta pe CTP. Ca orice jurnalist valoros, are – vorba manelei – si prieteni si dusmani. Unii il apreciaza, altii il injura. Normal. Nu poti fi doar inger sau doar diavol.

Faptul ca a demisionat si nu mai e director la Gandul da apa la moara unor indivizi care nu l-au inghitit niciodata. Pe forumul de la Hotnews 9 din 10 tipi il trimit acasa. Il fac inadaptabil si ii cer sa plece din presa. Sa ne lamurim. CTP e, in primul rand, jurnalist. Ca nu s-a inteles cu Sarbu si a a demisionat din functia de director, foarte bine. Trebuie apreciat faptul ca a ramas consecvent principiilor lui, oricare ar fi acelea. Sint sigur ca Sarbu i-a cerut sa creasca profitul ziarului, chiar cu pretul semitabloidizarii acestuia. Or, pentru CTP acest lucru e echivalent cu ai cere sa puna pe prima pagina poze cu tzatze goale sau povesti mondene cu ratatii Romaniei. Nu a percutat la cererea patronului si a preferat sa plece. E de admirat, nu de injurat.

Presupun insa ca multi dintre cei care i-au cerut plecarea din presa si tinerea de prelegeri la spitalul 9 fac parte din categoria celor care citesc pe nerasuflate ziarul cel mai rentabil din Romania. Ala nascut in focurile lui decembrie 1989, devenit acum loc de defilare a sfarcurilor si impotentilor mental. Eu, unul, am crescut, ca jurnalist, cu editorialele lui Cristian Tudor Popescu. Si eu l-am injurat. Dar l-am apreciat pentru asprimea lui, pentru modul in care – zic eu – isi respecta principiile. Incruntat cum il stiu toti, dur, dar extrem de sentimental cand venea vorba de poezie (l-am vazut in ipostaza asta anul trecut, in emisiunea lui Marius Tuca).

Credeti ca si-a dat demisia din functia de director, CTP nu va ramane o voce puternica. Fals. Exista o vorba: ce nu te distruge, te face mai puternic. El va ramane un jurnalist influent, credibil si il vom vedea cu siguranta la multe emisiuni TV de analiza politica si sociala. Si il vom putea citi, inca, in Gandul.

Pe de alta parte, trebuie recunoscut: CTP nu a rezistat unei reguli extrem de dure a afacerilor, oricare ar fi acestea: nu faci profit, nu traiesti, dai chix. Indiferent cat de bun jurnalist esti.

Fără categorie

2 Comments

  1. nici un ziarist nu e complect independent. toti au un calcai a lui achile. nici CTP nu face exceptie. e ceva la mijloc. altceva decat problema tabloidizarii ziarului

  2. CTP e un jurnalist mai independent decat altii. Si chiar daca are legaturi cu unii sau altii, are, totusi, niste printzipuri. Iar aici e clar problema tabloidizarii. Urmareste „Gandul” dupa ce s-a retras el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.