Campionatul imigranţilor

Podolski, Klose, Deco, Camoranesi, Makelele, Behrami, Mehmet Aurelio, Gercaliu. Şi, probabil, mulţi alţii pe care eu nu-i ştiu. Ce legătură este între toţi aceştia? Nici unul nu s-a născut în ţara pentru care joacă la Campionatul European. Toţi luptă pentru o naţie care i-a primit şi i-a adoptat.

Primii doi au rădăcini poloneze, „azzurul” Mauro Camoranesi e, de fapt, argentinian, în timp ce Deco e brazilian, la fel ca şi „turcul” Aurelio, botezat de părinţi Marco. Makelele s-a născut în Congo, Behrami e originar din Kosovo, iar Gercaliu e albanez şi joacă pentru Austria. Chiar dacă nimeni nu remarcă asta decât în treacăt, mie mi s-a părut interesant să caut „străinii” din fiecare naţională. Evident, pe lângă cei născuţi în altă parte, sînt şi cei care au venit pe lume în ţara sub ale cărei culori luptă, dar părinţii sunt emigraţi din alte zone ale lumii. (Aici îmi amintesc de francezul Gomis, născut din părinţi senegalezi, de elveţianul Hakin Yakin – numele îi trădează originea – şi de Ibrahimovici, ai cărui părinţi sunt bosniaci.)

E interesant să-i urmăreşti pe unii dintre ei, cum au fost Podolski ori Yakin, cum se manifestă când au înscris împotriva naţionalei ţării din care provin. Au sufletul împărţit. Îşi fac datoria faţă de ţara care i-a primit cu braţele deschise şi suferă în tăcere când îi au în faţă pe conaţionalii părinţilor lor.

Adevărul e că aseară m-am simţit şi eu puţin elveţian 😉 Când a început ploaia torenţială de la Basel, o „soră” la fel de puternică şi-a făcut mendrele prin Oradea. Mă simţeam ca la poalele Alpilor. Din păcate, ploaia nu a durat mult, nici la ei, nici la noi…

Fără categorie

1 Comment

  1. apoi, dragule, musai sa te corijez … Zlatan are tat bosniac si mama croata … si nici nu ai uitat multi „stranieri” pe afara … numai aproape toata echipa Frantei, pe blondu` arian, neamt pur-sange, Odonkor, apoi polonezul Guerreiro si tot asa …
    Noi sa fim sanatosi, cu Balanelu` nostru, brazilianu`, care sper sa nu uite azi care e poarta Italiei … Hai Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.