Execuţiile publice din vămi

S-o spun pe aia dreaptă: descoperim acum gaura de la macaroană. Corupţia şi şpaga din vămi există de când au fost gândite punctele de trecere a frontierei. În anii ’90, la ieşirea sau intrarea în ţară se dădeau câte 5 mărci pe cap de călător dintr-un autocar ori chiar mai mult pentru cei dintr-o maşină mică şi afacerea era în floare; doar românii voiau să vadă cum e pe afară sau, mai ales, să mai vândă câte ceva pe la Debreţin sau Szeged, prin pieţe, ori să-şi ia un televizor color sau un bax de margarină. Când a fost introdus euro, şpaga a fost adusă la cotaţia zilei.

Ce se întâmplă acum e confirmarea oficială a ceea ce românii ştiau demult, însă politicienii nu au vrut să ia măsuri. Doar era şi interesul lor, nu? Aud că banii strânşi pe la Halmeu ajungeau la un partid politic. Dar oare cei strânşi în alte mandate, nu tot la partide ajungeau? Toţi sînt o apă şi-un  pământ. Acum, însă, sînt convins că există aprobarea politicului pentru „curăţenia” din vămi. Cu alte cuvinte, o mică reglare de conturi. Între cine şi cine, e interesant de aflat. Ori i se arată pisica lui Vasile Blaga, om venit din sistem, ori cineva de foarte de sus vrea să le transmită occidentalilor:

„Uite pe cine vrea combinaţia aia de iniţiale – USL-PSD-PNL-PC – să dea jos – pe mine, artizanul civilizării vămilor, a scoaterii acestora din ciuma şpăgii. Apropo, câţi vameşi au fost arestaţi în mandatele lu’ Ilici ori Ţapu şi câţi într-ale mele? Ha? Aud?”

Zic unii că stă presa şi se minunează de amploarea arestărilor din vămi. Nu-s mironosiţă şi spun că astfel de execuţii publice trebuiau făcute. Epoca în care apar e oarecum greşită. Trebuia să se întâmple în anii ’90. Totuşi, mai bine mai târziu decât niciodată. Şi recunosc că m-au mirat – şi m-au încântat – fazele în care ofiţerii DGA i-au luat pe sus pur şi simplu pe vameşii şi poliţiştii de frontieră şpăgari şi, din poziţia „burtă sau prohab la geamul turiştilor”, i-au pus cu faţa la zid. Alţii şi-au acoperit faţa, la fel ca infractorii. De fapt, asta sînt şi merită din plin să fie duşi cu mascaţii la Parchet. Pot spune asta toţi cei care au umplut buzunarul vameşilor ca să bage în ţară un aparat de cafea sau nişte sucuri ori mezeluri în plus. Ăia care îşi cumpărau ulei şi margarină sau vajcrem din magazinele mult mai ieftine şi mai dotate din Ungaria.

Cât despre cei care făceau trafic cu ţigări, cu maşini sau alte cele – n-au decât să împartă patul din celulă cu prietenii cu epoleţi cu care şi-au împărţit şi profiturile. Să aibă grijă doar să nu scape săpunul, că atunci, hârjoana cu o colegă de birou sub nasul camerelor de supraveghere – cum s-a întâmplat într-una dintre vămile cu Serbia – va mirosi un pic altfel.

P.S. 1 Am şi o dedicaţie pentru toţi arestaţii din sistem: AC/DC – „Highway to hell”. 😀 Se ştie de ce AC/DC, nu? 😉

P.S. 2 Tremură şi vameşii din alte zone din ţară, iar familiile lor se roagă să se întoarcă cu bine din ture. Dacă sînt curaţi, pot sta liniştiţi, nu? Sincer, cred că unii chiar sînt curaţi şi îmi doresc să nu fie doar o iluzie pe care mi-o fac.

P.S. 3 Mita nu are nici culoare, nici miros. Nici măcar de etnobotanice. Doar că dă dureri de mâini. Nu de la număratul banilor, ci de la cătuşe. Poate depune mărturie şeful de la Protecţia Consumatorului Bihor. Păcat de el, băiat tânăr şi deja la DNA. Unde e verticalitatea pe care ne-o afişează toţi şefii de instituţii la instalarea în funcţie?

Fără categorie

2 Comments

  1. De faptul ca se ia spaga la vama se stie de atata timp, dar acum a fost momentul perfect pentru interventie, e o miscare foarte buna pentru campania electorala, are efect asupra celor care se lasa usor influentati si asa mai sunt castigate niste voturi.

  2. Asta e tot din ciclul una calda 10 reci ale preaiubitului conducator. Insa sincer nu mai cred ca in tara asta se face ceva doar pentru oameni. Totul e pentru conducatori. Daca in SUA este trecut in constitutie ca totul se face prin voia poporului pentru popor, la noi se face totul prin voia conducatorilor pentru conducatori. E clar ca lumina zilei. Fanariotismul e un curent politico cultural ca nu se eradica prin arestari spectaculoase pe la TV cu elicoptere si mascati. Eu zic ca trebuie asigurat un trai decent prin masuri economice reale, aplicabile economiei romanesti si nu din acelea indicate de „expertii”de la FMI. Clasa politica sa fie una profesionista manata de dorinta de a face performanta si nu de a se imbogatii cu nesintire in 4 ani sau mai putin. Apoi ne putem uita si la arestari. Dar eu zic ca totusi trebuie lamurita treaba si cu flota aia si apoi mai vedem…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.