RTV l-a scos pe Hayssam din țară cu mâna serviciilor

Urmărim cu atenție procesul lui Omar Hayssam, de la Curtea de Apel Oradea. E un caz important care se judecă la o instanță din oraș, ceea ce atrage atenția jurnaliștilor. Cel puțin pe a noastră, a celor de la TVS, și a încă vreo 2-3 ”presari”, în ultima perioadă. Alții au renunțat și vin la termene mai rar – că nu ar fi atât de interesant prin lipsa de senzațional a procedurilor: audieri de martori, amânări etc.

Ultima dată, însă, chiar a fost interesant. Instanța a audiat un martor cu identitate protejată, chestiune mai rar întâlnită în Oradea. Cameramanul TVS nu a avut acces în sală – explicabilă decizia instanței, chiar dacă martorul era audiat printr-un sistem video, avea vocea distorsionată și se afla într-o altă sală. În schimb, reporterul Știrilor TVS Bogdan Costea a fost înăuntru și a asistat la audiere.

– E bătaie de joc! Nici vorbă de așa ceva! Nu a zis ce scrie acolo și nici nu s-a discutat că ar fi ofițer în serviciile secrete!

Bogdan era revoltat. De la București, de la corespondenții Digi24, mă sunase șefa de departament, nelămurită de o declarație apărută pe un site, făcută de martorul protejat de la Oradea. Acesta ar fi zis că serviciile secrete l-au scos din țară pe sirianul Omar.

– A răspuns cu ”Da” și ”Nu” la întrebări. N-a pomenit nimic de servicii. Spunea doar că a asistat la o discuție în arabă legată de scoaterea lui Hayssam din țară!

Repet, Bogdan a fost în sală. Știe exact ce s-a spus. I-am transmis colegei din Capitală că am încredere în reporterul nostru, nu într-o declarație apărută pe saitul unui organ de presă 😉 care nici măcar nu avusese trimis la proces. Probabil că vreun redactor al RTV a aflat informațiile prin telefon de la unul din ceilalți doi jurnaliști aflați în sală și nu a înțeles exact ce s-a întâmplat.

Nu e prima dată când constatăm că informații eronate sau, mai rău, care nu au existat niciodată apar prin presă. Nu așa se face jurnalism! Mulți preferă să stea în birouri, de unde dau telefoane și ori nu înțeleg ce discută, ori sînt pe lângă subiect și îl tratează cu ușurință. Mai rău, de multe ori caută doar senzaționalul ieftin, nesusținut nici măcar de un gram de adevăr. Și atunci ne mirăm că presa e categorisită, grosso modo, drept o adunătură de mincinoși, de nepregătiți, care dezinformează din interes ori din neștiință?

Fără categorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.