Victimă colaterală, dar fără bani

UPDATE: Aseară, pe la ora 21,când am verificat, banii se întorseseră cuminți în cont. Pe toți îi scot!

Nu știu câți își mai amintesc de filmul ”The net” – ”Rețeaua”, de prin anii ’90, în care Sandra Bullock se trezea că toate datele ei personale au fost schimbate și devenea dintr-o calculatoristă casnică, ditamai terorista. Atunci computerele erau abia la stadiul de mers la grădiniță, iar de rețele de socializare și plăți online se putea vorbi doar în visele de adolescent ale lui Zuckerberg.

Bun, dacă atunci era posibil așa ceva, de ce nu s-ar putea și acum?! Ba, parafrazând vorba lui Petru Rareș 😉 – ajuns motto pe un ziar de partid, chiar mai mult decât ce a fost?

Se poate, doar că acum prin rețeaua online poți fi lovit acolo unde doare mai tare: la buzunar! M-am convins pe pielea proprie și pe cardul personal, din care și-au luat zborul câteva sute de lei. Și nici măcar nu am știut. M-am trezit cu blugii pe fund și cu bucata de plastic Visa goală, după ce am cumpărat câte ceva de-ale gurii de la un magazin Lidl din Oradea.

Pentru că nu vreau să dau idei hoților, îmi țin banii pe card și nu vântur bancnotele prin portofel. Rău am făcut! Vineri, 5 septembrie, ca un cuplu normal ce sîntem, am fost cu jumătatea mea să ne facem niște cumpărături la Lidl-ul din Episcopia. La casă, am scos cardul să plătesc, am băgat codul în aparatul de la casă și duși am fost. Nu am observat nimic suspect. Pe chitanță figura exact costul cumpărăturilor, cu puțin peste 100 de lei.

Problema a apărut marți, patru zile mai târziu, când am scos niște bani să plătesc niște facturi. Ceva nu se potrivea. Am făcut un calcul și mi-a dat cu minus. Adică nu consumasem atâția bani cât figura pe card că  o făcusem. Confirmarea că nu e ceva în regulă a venit fix la 15:42, marți, 9 octombrie.

Domnule Labos In urma unor erori de procesare Raiffeisen Bank a trimis de mai multe ori la plată anumite tranzactii din zilele trecute. Avem confirmarea că se vor regla automat pana cel tarziu vineri 12 oct. Va multumim pentru intelegere!

Domnilor, nu am nicio înțelegere. Pe lângă mesajul scris parcă de vreun feisbuchist ori mesangerist – fără diacritice și cu prescurtări inutile, am o problemă: eu nu mi-am primit nici acum banii înapoi. E vorba de o sumă dublă față de cheltuiala făcută în magazin, unde POS-ul Raiffeisen de la casă mi-a furat banii. Da, mi i-a furat, pentru că e joi, ora 9 dimineața, și nu mi-am recuperat banii nici acum. Eu stau cu contul gol de o săptămână și ei îmi mulțumesc că aș fi înțelegător pentru că unii au greșit. Da, dar au făcut-o pe banii mei de victimă colaterală!

Ce îi împiedică pe cei din sistem să mai facă astfel de erori – rare, dar demonstrate ca posibile – și să-mi ia toți banii și să mă treacă pe vreo listă drept dator cu nu știu ce credit? De aceea păstrez mai toate chitanțele pe care le achit în majoritatea cazurilor cu bani cash. Nu am încredere 100% în sistemul online, deși mi se tot dau asigurări, că e la fel de sigur ca mersul cu avionul. Numai că și ăla când se prăbușește ucide sute de oameni. 🙁

Așa că de acum înainte mă duc eu liniștit în fiecare zi de salariu și retrag uite-așa toți banii de pe plastic. Fac ce vreau cu ei, nu mă înregistrează nimeni unde-i cheltuiesc și nu-mi dispar peste noapte. Asta până nu mă transformă cineva, din două-trei taste, în vreun individ cu nume imposibil de pronunțat, fără bani în cont și cu vreun cazier cât China.

Fără categorie

1 Comment

  1. Gunoaiele astea de banci au ajuns in asa foame de bani incat fiecare tranzactie de retragere sau verificare sold este dijmuita la sange. In limbaj academic acest lucru poarta numele de escrocherie. Nu mai vorbesc de rulajele care se efectueaza prin conturile noastre fara permisiune , cazuri evidentiate de multe ori de presa dar fara finalizare in materia penalului. Personal nu doresc ca banii mei sa fie tranzactionati prin banci. Insa legea a fost facuta la ordinul si in favoarea exclusiva a bancherilor. Drept pentru care e aproape imposibil sa ai castig de cauza in relatia cu ei. Iar lipsa de securitate a banilor virtuali e antologica si infractiunile de furt online sunt mai numeroase decat cele clasice in numerar. Banii cash sunt mai siguri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.