Scandal public trecut la secret

Summitul asta de la Bucuresti genereaza situatii ciudate, pe care, ca jurnalist nu le pot trece cu vederea. Nu au un impact extraordinar si nici macar nu ar ocupa primele pozitii intr-un jurnal (exista exceptii, bineinteles). Si, totusi, ele se petrec, dar unele institutii le trec la secret pentru a nu da rau in ochii sefilor de la Bucuresti, extrem de sensibili la orice scandal izbucnit pe timpul cat Bush si Putin dorm prin Romania.

Sa ma explic. Conflictul de la Valanii de Beius dintre greco-catolici si ortodocsi e vechi si, cu voia limbii romane, stupid si idiot. Si unii si altii vor biserica din sat, dar primii au recuperat-o in instanta. Pana acum, de cate ori a fost scandal acolo, mergea puzderie de jurnalisti care abia asteptau sa vada bataie, scandal, ceva pentru o stire de national sau de prima pagina. Azi-dimineata, a fost un nou incident, despre care am aflat din diverse surse ca s-a lasat cu fortarea usii bisericii, cu trupe de jandarmi trimise in sat.

Chiar daca nu am vrut sa fac un material pe lung, despre un conflict absurd dintr-un satuc de langa Beius si ca atare nu am trimis o echipa acolo, m-am interesat daca jandarmii nu au filmat intamplarile, pentru a da o stire pe scurt. Baietii in albastru aveau imagini, dar am aflat ca li s-a ordonat sa nu dea imaginile presei. Ca doar sint secrete. Poate de stat. Nu-i acuz pe cei de aici, oameni cu care chiar te poti intelege. Dar se pot opune ei militariei aiurea a unor comandanti de la centru? Doar nu era vorba despre o operatiune a SRI de capturare a unor periculosi agitatori veniti de peste granita pentru a organiza o celula a unei organizatii iredentiste…

In schimb, cand este vorba despre prinderea unui hot marunt sau scoaterea unei masini din zapada, sintem repede anuntati. Alea nu sint secrete, iar noi, cei din presa, le muscam repede.

Sint sigur ca sefii mari nu vor sa se afle ca in ajun de summit se produc scandaluri in tara. Din punctul lor de vedere, incidentele de la Valani nu s-au produs, chiar daca s-au intamplat aievea. De parca marea adunare internationala de la Bucuresti ar opri in loc viata romanilor. Dar, daca ne gandim ca bucurestenii care locuiesc langa culoarul ala oficial nu au voie sa iasa pe balcon sa fumeze, iar vanatorii nu au voie sa traga cu arma pana pe 5 aprilie, e clar cat de mare e prostia autoritatilor.

Fără categorie

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.