Good bye, Lenin!

Umor, idealism, copilărie, adolescenţă, maturitate, durere, luptă, dramă, dragoste, perseverenţă, inutilitate, melancolie, politică, respingere, unitate, modernizare, mentalitate, istorie. Toate alcătuiesc un excelent cocktail, pe care regizorul şi producătorii l-au botezat „Good bye, Lenin!” Un film excelent, despre atmosfera de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul ultimului deceniu al mileniului trecut, despre trecerea de la comunism la capitalism în Germania de Est.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iJb4efZcFUM]

Nu mi-am propus să-i fac o recenzie acestui film de care auzisem cu ani în urmă, dar pe care nu l-am văzut până aseară, când l-a difuzat TVR2. Printre sutele de tâmpenii care rulează pe posturile româneşti, mai apare, rar, şi o astfel de realizare. Şi nu aparţine Hollywood-ului – nu că nu mi-ar plăcea americanii, ba din contră -, ci cinematografiei germane.

E greu să fie înţeles de tinerii zilelor noastre, care nu au simţit atmosfera acelor ani de transformare, de trecere bruscă de la un ziar cu citate ale tovarăşilor la zeci de cotidiene, cu mii de opinii; de la 3 ore la un singur post TV la programe non-stop, de la „Tezaur folcloric” la MTV, de la uniforma de pioneri la blugi, de la cozile la carne şi pâine la produse cu etichete strălucitoare în magazine; de la micul trafic de frontieră la călătoriile prin Europa; de la cico la Pepsi ori de la locurile de muncă asigurate de stat la şomaj. Dar merită văzut! 🙂

Memoriabilă faza cu elicopterul care căra statuia smulsă de pe soclu a lui Lenin, prin faţa mamei lui ALex, care nu înţelegea ce se întâmplă. La fel cum memorabilă rămâne constatarea eroului principal care, manevrând realitatea în aşa fel încât mama lui, bolnavă la pat, să nu fie ucisă de şocul aflării veştii că socialismul în Germania de Est nu mai există, ajunge să creeze „o ţară nu aşa cum a ajuns, ci aşa cum voiam eu să fie„.

Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.