În România, ca peste tot, şcoala e pentru cei care vor să înveţe şi pentru dascălii care ştiu cum să-i educe pe elevi. Ceilalţi, din ambele tabere, se fac că învaţă ori că predau, iar la bac cred că merge dacă plătesc sau primesc atenţii. Anul ăsta, au cam intrat în criză, dar nu economică, ci intelectuală. Şi atunci se comportă ca grecii: aruncă cu vopsea pe listele cu note, plâng, îi scriu ministrului Educaţiei dedicaţii „orale” pe ziduri. Atât le poate capul, atât fac.
Despre orice au vorbit atotştiutorii care apar pe ecranele pulsând în galbenul şi roşul breaking-news-urilor ori ale news-alert-urilor, numai la subiect NU. Când şi-au dat cu părerea despre rezultatele la bac – mai nasoale ca oricând, ca să mă fac înţeles – au găsit rapid vinovaţii: Funeriu (evident), Boc, Băsescu (la fel de evident), toţi foştii miniştri ai învăţământului ori clasa politică. I-au uitat pe Menumorut sau pe Burebista, dar nu-i exclus să le găsească şi partea lor de vină în dezbaterile de azi. Cu condiţia să aibă vreo legătură cu Băsescu. 😀
Nu zic că politicienii nu au vina lor IMENSĂ pentru rahatul în care s-a ajuns. Dar noi i-am ales, noi îi susținem, noi îi tolerăm – sînt după chipul și asemănarea noastră. N-am auzit un singur deștept dintr-ăştia care să pomenească despre elevi şi dezinteresul lor faţă de şcoală, despre profesori şi incapacitatea multora dintre ei de a fi dascăli adevăraţi, cu „chemare” pentru munca alături de copii, ori despre părinţii care îşi urlă supărarea, dar nu că odraslele nu au învăţat, ci că agitaţia lor de a aduna bani pentru profesori va înlocui ignoranţa şi prostia propriului copil.
De parcă vina nu le-ar aparţine şi mereu alţii ar trebui să răspundă pentru faptul că ei nu au învăţat, tinerii absolvenţi acuză în stânga şi în dreapta. Desigur, subiectele au fost tare, tare grele, iar camerele de supraveghere i-au stresat în plus 😀 (vorba unui invitat idiot de la TV). Săracii! Nu-i bai că au învăţat doar câteva săptămâni – maxim am spus! – pentru un examen care cere cel puţin 4 ani de studiu? Imaturi complet, au dat-o în bară la examenul – deja ironic numit – al maturităţii. Ar trebui să-şi tragă singuri câteva pălmi şi să se trezească din aburii şmecheriilor şi ai manelelor care le răsună din maşinile care umplu parcările şcolilor.
Subiectele au fost normale pentru cei care au învăţat. O spun elevii pe care chiar i-a interesat şcoala, din colegiile care pun accent pe carte, nu pe şmechereală.
Parcurgerea statisticilor din Bihor ale bacului arată că unii dintre campionii fentatului, cei care se ghidează după motto-ul „las că rezolv eu şi trec” – şi aici mă refer la cei de la seral şi fără frecvenţă ori frecvenţă redusă – au dat-o în bară eroic. Cel mult un sfert dintre ei au trecut. Sînt convins că nu au reuşit să copieze, că de învăţat…
Să ne înţelegem! Sînt convins că şi acum s-a copiat. Dar, măcar nu s-a făcut din asta o politică a bacalaureatului, ca în alţi ani, când elevii erau lăsaţi să se inspire la greu, ca profesorii să poată raporta mândri depăşirea planului la genii plecate de pe băncile şcolii lor. Dascăli dintre care, apropo, mulţi par mai interesaţi de carieră şi de politică, decât de educarea copiilor.