De ce sînt importante știrile locale

– Ce se întâmplă cu TVS-u’? De ce nu emiteți?

E întrebarea pe care eu și colegii mei am auzit-o foarte des în ultima perioadă, după ce emisia singurului post local de televiziune din Oradea (TTV, postul fraților Micula, nu mai poate purta demult titulatura de televiziune locală – părerea mea) s-a oprit înainte de Crăciun. Între timp am revenit și am făcut-o cu o nouă înfățișare, tehnic vorbind, care mie unul îmi place dă mor.

Cu ocazia asta, însă, am realizat ceva de care, recunosc, trebuia să fiu conștient de mult timp: orădenii, de fapt bihorenii, în general, au nevoie de știri locale. Vor să știe ce se întâmplă în jurul lor, ce decizii iau autoritățile locale și chiar ce accidente se întâmplă lângă ei ori cine mai este cercetat și de ce în vreun dosar penal. Marile televiziunile generaliste naționale nu mai sînt demult interesate de tot ceea ce se întâmplă în țară. Ele urmaresc doar senzaționalul și fac o selecție la sânge a materialelor. Țin minte o situație petrecută, e drept, cu ceva ani în urmă, când producătorii unui post central refuzau orice accident în care mureau mai puțin de doi oameni. De decizii ale administrațiilor locale nici nu poate fi vorba să apară pe ”național”, cu excepția cazurilor în carese ridică un zid anti-țigani sau e arestat vreun primar.

În cazul televiziunilor de știri, situația e puțin diferită, dar tot maro. Orice știre privitoare la un VIP de rahat e transformată într-o imensă dezbatere, din care nu lipsesc politicieni, avocați, ziariști vocali și Monica Tatoiu. 🙂 Evident, opiniile sînt diverse, dar nu știu cum naiba se face, dar mereu se ajunge la un moment dat să se vorbească pe lângă subiect ori e demonstrată crasa lipsă de cunoaștere a amănuntelor cazului discutat. Dar nici acolo nu intră întotdeauna știrile care chiar îl privesc pe omul de rând. În plus, nu sînt băgate în seamă informațiile strict locale.

Pentru televiziunile naționale, ”local” înseamnă ”multe știri din București plus  cele mai reprezentative din restul țării”. Multe nu ne privesc direct, le uităm repede – pentru că nu ne afectează prea tare. În schimb, un post local îi oferă telespectatorului informații pe care nu le va afla niciodată de la un post central – care, oricum, nici nu are spațiu suficient să prezinte toate întâmplările din cele 40 de județe ale țării. Ce impozite sînt mărite, ce străzi se asfaltează, ce scandal a fost în Biharia, ce alianțe politice se fac la nivel local, ce parc industrial se construiește, ce drumuri sînt pline cu gropi, ce accident urât s-a petrecut pe Calea Clujului sau pe dealul Bitiilor de lângă Beiuș. Într-un fel sau altul, îi știm direct pe cei implicați în aceste știri și ne interesează ce fac, ce spun. Ei nu se vor regăsi decât rareori pe un post național.

TVS-ul emite și zic eu că o face bine. Mă refer la știri, pentru că nu am dreptul să judec, bine sau rău, ce fac celelalte departamente. Și cum nu e bine să te lauzi singur, prefer să-i las pe alții să vorbească. Așa că aștept opinii – chiar și anti – aici, pe blog, prin care să-mi spuneți DACĂ ȘTIRILE LOCALE SÎNT SAU NU IMPORTANTE.

Fără categorie

2 Comments

  1. Ca si „consumator” de stiri locale si nationale ( atunci cand am timp liber, care e din din ce in ce mai putin), spun categoric: Stirile locale sunt importante la nivel individual si esentiale pentru mentinerea unei comunitati ancorata de realitatea locala!

  2. Cand traiesti de peste 10 ani in presa locala si urmaresti tot ce misca in jurul tau, ti se pare absolut natural sa existe stiri locale. Dar daca as sta sa ma gandesc cum ar arata viata mea peste cativa ani fara sa lucrez in mass-media si fara sa existe stiri locale ar fi ciudat. Cred ca as avea o pornire sa iau institutiile la rand si sa-i intreb „ce-i nou?”, dupa care sa trec pe la antrenamentele baschetbalistilor, handbalistilor sau fotbalistilor, sa vad ce jucatori au mai transferat. Nu de alta, dar nu vreau sa merg la meciuri si sa intreb in stanga si in dreapta „cine-i americanu’ ala?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.