Ucraina şi corespondenţii speciali

În primele zile ale violenţelor din Ucraina mi-am pus o întrebare: unde sînt corespondenţii televiziunilor româneşti care să transmită, în direct sau nu, de la Kiev? Ştiţi, băieţii şi fetele care au în paşapoarte vize de Israel, ţări arabe, Afganistan, în general ţări unde se întâmplă ceva dur.

Mă aşteptam să-l văd pe Adelin Petrişor, Cătălin Radu Tănase sau Laurenţiu Rădulescu făcând stand-up-uri din Piaţa Independenţei, de pe Maidan. Voiam să văd jurnale pline de imagini nepreluate de la Russia Today – chiar dacă mie îmi place postul Moscovei – şi de informaţii luate direct de la sursă de echipele televiziunilor româneşti, nu de la France Press sau Reuters.

Nu de alta, dar era vorba de o nebunie periculoasă chiar lângă România şi ne privea direct ce se întâmplă la nord de noi. Adică, trimiţi corespondenţi la mii de kilometri distanţă de casă şi nu trimiţi la Kiev? Dăh…

În schimb, am văzut agitaţie…

…doar la Realitatea TV, care avea echipă sub gloanţe, şi la TVR, care şi-a trimis corespondentul de la Moscova, Liviu Iurea, să relateze din Kiev. Asta de pe urmă nu prea am înţeles-o – repet, eu îl vedeam acolo pe Adelin Petrişor -, dar mă gândesc că au vrut un specialist în probleme din spaţiul ex-sovietic, în locul unui om care respiră evenimente speciale.

Celelalte posturi s-au mulţumit cu imagini de pe agenţii sau de streamuri live de internet şi să ia legătura cu jurnalişti români din Ucraina sau trimişi acolo de diverse publicaţii.

Pe 21, parcă, Digi24 şi-a trimis oameni acolo, cu Laurenţiu Rădulescu – corespondent special.

Celelalte televiziuni, generaliste sau de ştiri, nimic. Evident, erau mai interesante bălăcăreala politică din ţară şi divorţul dintre Slav şi Drăguşanu. Economic, se justifica să trimiţi un om la fiecare sediu de partid din Bucureşti ori în faţa Guvernului şi Preşedinţiei, nu? Sau să faci emisiuni despre înşelat şi despre ce s-a întâmplat la Paris, de Anul Nou…

Spre comparaţie, în jurnalul minuscul al RTL, de la 19:45, corespondentul special al nemţilor a avut mereu trei intrări, iar în zilele de foc, 12 din cele 15 minute ale ştirilor erau ocupate NUMAI de baia de sânge din Ucraina. Plus că aveau două echipe la Kiev. Iar Vitali Klitschko le vorbea în germană. 🙂

3 Comments

  1. @smurdbihor: Când te gândești că românii îl ironizau pe Ceaușescu atunci când vorbea de „agenturi”. După aia s-au prins că bătrânul cizmar știa ceva. Nu cred că există „ciorbă” care să fiarbă fără „ingrediente speciale”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.