Precizez din capul locului: stadionul e la 60 de kilometri depărtare de Oradea, dar nu înspre Beiuș, Aleșd sau Salonta, ci spre… Budapesta. Mai precis în Debrețin, unde de anul trecut se ridică o arenă impresionantă.
Ne desparte o graniță și o diferență de mentalitate ca de la cer la pământ. În timp ce la Oradea tribuna a doua a stadionului „Iuliu Bodola” așteaptă de ani de zile să fie dărâmată și reconstruită, aproape de noi, dar în altă țară, autoritățile construiesc un stadion de categoria a patra, de top în clasificarea UEFA.
Ca să înțelegem ce înseamnă asta, e suficient să căutăm pe internet:
– minimum 8.000 de locuri pentru spectatori, toate pe scaune
– vestiarul arbitrilor, minimum 20 de metri pătrați
– 500 de locuri VIP, dintre care 100 pentru oaspeți
– minimum 200 de metri pătrați pentru 75 de jurnaliști
– 50 de mese cel puțin pentru 100 de reprezentanți ai mass-media, 25 de locuri pentru comentatori TV
– cel puțin două studiouri TV, unul obligatoriu spre teren, o sală de conferințe pentru 75 de jurnaliști
– asta e chiar ok: 1000 de metrim pătrați pentru mașinile presei
Ca să ofere aceste condiții, autoritățile din Debrețin au obținut de stat o finanțare de 40 de milioane de euro, iar de reușita proiectului se ocupă o asociație non-profit, din care fac parte companii de stat și primăria din Debrețin. Este considerată o investiție de stat de o importanță deosebită.
Noua arenă se va numi Nagyerdei Stadion, va fi al doilea stadion ca mărime din Ungaria, cu 20 de mii de locuri, și va fi casa celor de la Debreceni VSC, una dintre cele mai bune echipe din țara vecină. Se construiește în locul vechiului stadion, Olah Gabor Ut, inaugurat în 1934.
Acesta a fost demolat la începutul lui 2013, iar de atunci lucrările merg la foc automat, ca totul să fie gata în acest an.
Interesant este că arena este construită lângă o pădure, iar arhitectul a găsit soluții deosebite ca să nu fie nevoie de tăierea unor arbori: un sistem de drumuri de acces care trec printre și pe deasupra copacilor.
Noul stadion din Debrețin poate găzdui meciuri din Liga Campionilor, Liga Europa sau din Campionatul European de Fotbal.
fotografiile și imaginile video sunt de pe siteul oficial al stadionului
În schimb, la Oradea, stadionul „Iuliu Bodola” are multe până să ne mândrim cu el.
sursă foto: oradea.24fun.ro
Această postare a fost ideea colegului meu Adi Ciucuriță. Mulțumiri, Ciucule!
Pentru 1000-2000 de spectatori in liga a 2a nu are sens momentan ca primaria sa investeasca o suma de bani in renovarea stadionului…
@Daniel: Aici intrăm, într-adevăr, în altă discuție. Fotbalul nu mai e susținut în Oradea, pe motiv că mănâncă prea mulți bani. Nu există un plan, strategie, nimic. Motive vom găsi mereu să nu facem nimic.
Nu pot să nu intervin. Daniel, verifică puțin câți spectatori avea Debreținul la meciurile de pe teren propriu în ultimii ani. Și ține cont de faptul că au fost campioni de câteva ori.
Și mai sunt câteva aspecte. Când să construim stadion? Când deja avem performanță? Dar e greu să faci performanță, atunci când nu ai condiții. Îți mai dau un exemplu. Petrolul era în liga a III-a când Primăria din Ploiești a început să construiască stadionul.
Dar hai să zicem că nu avem nevoie de stadion în acest moment. Dar de o sală de sport nu crezi că avem nevoie? Debreținul are de ani buni o sală de sport de opt mii de locuri. Și echipă de handbal nu au, aia de baschet e varză…
Iar românii se îndepărtează de sport și din cauza condițiilor. Atunci când stadionul arată ca o ruină, parcă nu-ți vine să mergi la meciuri. În schimb, atunci când ai condiții, poate și în liga a doua s-ar duce lumea la meciuri și doar pentru a-și petrece o sâmbătă altundeva decât acasă.