Baschet şi păcăleala de 1 aprilie: „Crişana” l-a mutat pe Dillon înapoi, în Australia

Ca jurnalişti ne preluăm informaţiile din diverse surse, dintre care nu sunt excluse saiturile oficiale ale unor instituţii, cluburi, asociaţii etc. E o epocă modernă, a comunicării online. Evident, ziariştii coloraţi trăiesc din orice flatulaţie postată pe facebook de vedetele cu tunning în diverse părţi ale corpului. 🙂 Problema lor.

Adevărul e că uneori informaţia de pe online-ul oficial se aruncă direct pe tv ori în ziar cu titlul de adevăr care nu mai necesită verificări. Rişti astfel să publici – fără să vrei – o chestiune care nu are nicio legătură cu realitatea. E adevărat, sunt extrem de rare cazurile când ştirea are un impact major asupra păcii mondiale, asupra vieţii balenelor ori a manechinelor care vor să salveze lumea a treia ori recifele de corali.

Totuşi, asupra unui public interesat de subiect se produce un anumit efect.

Crişana” a publicat miercuri, 2 aprilie, pe prima pagină, informaţia că Daniel Dillon, unul dintre componenţii cinciului de bază al echipei de baschet a CSM Oradea, pleacă de la formaţia lui Cristi Achim şi se întoarce în Australia.

crisana

”Bomba” era o păcăleală

Nimic tragic pentru cititorul de rând, cam nasol pentru suporterii CSM-ului. Dillon e un jucător bun, cu greutate în echipă. Informaţia merita prima pagină. Atâta doar că era o farsă de 1 aprilie, publicată iniţial de administratorii paginii de internet a CSM Oradea. Bine întoarsă din condei ca să sune credibil. Bietul Dillon nu ştia nimic şi s-a trezit cu un munte de mesaje pe Facebook prin care i se cerea fierbinte să nu plece. 🙂

farsa CSM Oradea1farsa CSM Oradea

Chiar dacă în seara de 1 aprilie, pe pagina clubului apărea informaţia că articolul era o glumă, ziarul din care am făcut o adevărată colecţie în anii ’90 a publicat a doua zi ştirea. Şi încă pe prima pagină. Dacă apărea în ediţia din 1 aprilie puteau invoca faptul că şi ei au făcut o glumă. Dar a apărut în a doua zi a lunii… 😀

Îi cunosc pe băieţii de la sportul „Crişanei„, sînt foarte ok. Dacă au fost păcăliţi, înseamnă că informaţia a fost „aranjată” cum trebuie de cei de la site-ul CSM. 🙂 Bravo lor!

Asta îmi aminteşte despre două materiale pe care le-am făcut la tv de 1 aprilie.

Unul dintre ele, cel de la Transilvania TV, de acum 6 ani, a provocat agitaţie printre câţiva colegi din presă. Unul chiar m-a sunat, supărat că nu l-am anunţat şi pe el despre o asemenea „bombă” 🙂 şi m-a rugat să-i dau nişte informaţii. Ăsta e materialul:

Al doilea, de la TVS, din 2009, a stârnit comentarii – unele comice, altele idioate – pe internet.

P.S.1 Oricine poate fi păcălit de o informaţie publicată pe 1 aprilie. Tocmai de aceea, privesc circumspect orice ştire mai… altfel apărută în această zi. Ca să nu mă ard. 😉

P.S.2 Postarea are la bază observaţia colegului meu de birou Adi Ciucuriţă, specialistul nostru în CSM 🙂 , cel care a observat ştirea în ziar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.