Presa tabloidă, cu bandă pe ochi

Despre fosta mea colegă de la Transilvania TV, Loredana Lascu, am scris cu mulţi ani în urmă. Mai precis, în 2008. Erau amintiri ale unui producător care a fost în regia de emisie pe când Lore prezenta jurnalul televiziunii orădene. Nimic de cancan, nimic tabloid.

Aşa am crezut eu. 🙂 Doi ani mai târziu presa tabloidă prelua pasaje de pe blogul subsemnatului, fără să mă întrebe, dar citând sursa. Au fost amestecate în acel articol tot felul de informaţii, unele ok, altele nasoale, unele verificate, altele nu.

În dimineaţa asta ce am scris pe blog a ajuns din nou pe un sait tabloid. De data asta materialul e astfel întors din condei încât să pară că eu aş fi declarat ceva băieţilor sau fetelor de acolo. N-am făcut-o, dar lor nu le-a fost ruşine să preia de pe blogul subsemnatului – insignifiant, dar al meu – citate întregi, fără să citeze sursa. 🙁 Nu că aş fi avut nevoie de publicitate, dar aşa era corect, iar eu ţin la reguli şi principii.

Articolul nu e semnat, aşa că nu am o persoană cu cine să discut. Nu să-i cer socoteală, ci să-i atrag atenţia că, dacă se uita puţin mai bine la ce am scris, observa că atunci lucram cu Lore Lascu, eram producător de ştiri – editor, din păcate sau din fericire, sînt de doi ani.

Şi dacă tot mi-a luat fotografia de pe contul meu de Facebook putea să evite să-mi pună pe ochi banda aia gri de prost gust. Tot ce postez – foto sau scris – pe blog sau pe reţele de socializare îmi asum. Nu-mi ascund identitatea şi nu cred că dacă aş vrea să o fac o bandă penibilă mi-ar păstra anonimatul.

Puteam fi măcar atenţionat că voi fi citat şi că mi se va folosi fotografia – în virtutea unor reguli imuabile ale breslei noastre; mai ales că nu era un subiect care ardea. Un simplu comentariu pe blog pe care îl citeam repede – am internetul activat pe telefon, astfel că sînt uşor de contactat. 😉 Plus ce am scris mai sus despre citarea sursei.

Şi, ca o părere personală, nu consider că a fi jurnalist înseamnă să faci un material de actualitate (?) doar din postări pe Facebook sau pe blog. Înseamnă doar că în acea zi nu ai avut subiect şi ai încropit pe repede înainte un material pe o idee venită după o căutare pe google.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.