Citarea sursei şi durerea în… tastatură

Multă vreme a cita ca sursă un alt ziar/portal/post de radio ori TV nu făcea parte din stilul de lucru al jurnalistului român. Mai ales până prin anii 2000, cu excepţia atacurilor care se mai practicau între redacţiile din presa scrisă.

Nici nu se punea problema. Era un fel de subiect-tabu, care se discuta, eventual doar la o cafea, după şedinţa de sumar. „Da, mă, a declarat ăla pentru ziarul X că a furat, dar cum să faci referire la ziarul X? Să-i faci reclamă lu’ X? – era întrebarea care îţi era pusă automat.

Cred că atunci când au apărut televiziunile de ştiri s-a dat dezlegare la citarea surselor din presă. „Cutărescu a zis ceva la Antenă, la Pro ori la TVR. Apoi la Realitatea, RTV, B1 sau Digi.” Dezvoltarea internetului a contribuit şi mai mult la transformarea acestei reguli de bun simţ într-un obicei zilnic în presa de orice fel de la noi. Dincolo se practica de mult mai mult timp.

E normal să citezi declaraţia făcută la un post concurent, dacă o consideri importantă, cum la fel de normal e să scrii sursa. E şi un gest de curtoazie profesională între profesionişti, cei care se respectă ca jurnalişti, indiferent de patronii pe care îi au.

Nu întotdeauna e aşa. Exemplul recent e cel al lui Niki Mihalcea, colegul meu de la Digi24 Oradea, care realizează „Divizia locală„, emisiunea de sport a postului. Lunea asta i-a avut ca invitaţi pe Mihai Giurgiu, noul investitor al FC Bihor, şi pe Mircea Fodor, preşedintele executiv al clubului. La emisiunea lui Niki, Giurgiu a recunoscut că a doua zi va fi primit de AGA ca al treilea asociat al clubului şi va deveni preşedintele FC Bihor.  A fost o declaraţie în premieră, făcută în exclusivitate pentru „Divizia locală”.

Ştirea că omul de afaceri clujean va fi preşedinte al FC Bihor a fost publicată la scurt timp după emisiune (care s-a terminat la ora 19) pe două portaluri de ştiri din Oradea. (Pe al televiziunii a apărut la ora 21 – mea culpa, sînt în concediu).

Cu puţin înainte de ora 20 a fost postată pe bihon.ro. Nu se pomenea niciun cuvânt despre emisiune, dar nici nu erau oferite declaraţii din aceasta. E adevărat, nu a fost încălcată nicio normă şi nici nu era obligatoriu să ne citeze, dar era clar că materialul s-a născut în urma declaraţiilor făcute la „Divizia locală„. Dacă greşesc şi autorii aveau alte surse, îmi cer de pe acum scuzele cuvenite şi voi face rectificarea necesară.

Nu dau lecţii de jurnalism, nu am căderea să fac asta (mai ales că nici eu nu-s vreun sfânt şi am greşelile mele), dar cred era un gest de colegialitate ca Teo Biriş, un tip echilibrat, profesionist şi de mult bun simţ, să facă o referire la emisiunea lui Niki. Dacă preluarea clubului era anunţată în premieră de portalul de ştiri la care lucrează, eu puneam linkul către acesta sau specificam sursa. Ne inspirăm unii de la alţii, e o chestiune care se practică şi e normală, dar la chestiuni importante eu zic că e colegial să precizăm ca sursă a unei declaraţii/informaţii un coleg din presă.

Al doilea material a apărut pe Arena Bihoreană, unde Luci Popa spune că Giurgiu şi Fodor au fost invitaţi „în cadrul unei emisiuni tv„. 🙂 Acum, sincer, Luci, îmi rămâi simpatic în continuare, dar nu mă pot abţine să te întreb: chiar te durea tastatura să scrii numele emisiunii? Sînt convins că, atunci când te întâlnea, Niki îţi strângea mâna şi îţi mulţumea.

Recunosc, nu e vorba despre greşeli de presă. Dar te simţi bine când reuşeşti să scoţi o declaraţie interesantă la o emisiune şi te simţi şi mai bine când munca ţi-e recunoscută până şi de colegii din presă. Ca să nu mai spun de comentariile (pozitive, mai ales 😉 ) pe care le auzi după aceea în oraş.

P.S. Vreau să fiu clar: opiniile exprimate aici îmi aparţin şi nu implică în niciun fel postul la care lucrez. Cu alte cuvinte, am scris cele de mai sus ca jurnalist, nu ca angajat al Digi24.

1 Comment

  1. Dacă e să ne iasă un fir alb pentru fiecare pocnit care face asta am fi toţi cărunţi.
    Din păcate „furtul” (să-l numim aşa, în fond furt e) se practică cam peste tot.
    Aşa îţi dai seama cine sunt x z y.
    Deşi îi citesc pe cei de la bihon sunt conştient de practicile lor şi implicit cât de agramaţi pot fi (nu uneori ci chiar destul de des).
    RUŞINE pentru faptul ca nu s-a precizat sursa. RUŞINE!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.