O tură cu bicicleta printre dealuri și doline

bicicleta prin munti (3)

Sînt fan al mersului pe patru roți. În traducere liberă, îmi pun fizicu’ în mașină chiar dacă mă duc până la Profiul de pe bulevard, aflat la vreo 3 minute de mers PE JOS. Dar recunosc că îmi promit în fiecare zi că mă apuc de mișcare la modul serios.

O ocazie e chiar weekend-ul ăsta, pentru care băieții de la Agenția de Management al Destinației Bihor, printre care și amicul Gabi Bonaciu 🙂 , au pregătit o chestie mișto. Adică vor ei să-i provoace pe amatorii de pedalat să meargă cu bicicleta prin platoul carstic Vașcău, printre dealuri şi doline.

De amorul artei, adică gratis – fără plata vreunei taxe, ca să fiu mai explicit.

bita prin munti (4)

Așadar, poți pune accentul pe mișcare și picioarele pe pedale, să pierzi calorii, dar să te îmbogățești cu o experiență… pitorească pe un traseu care trece prin Colești – Sat Izbuc – Sat Călugări – Mănăstirea Izbuc şi retur.

„Este un traseu ușor, care se parcurge în cea mai mare parte pe asfalt și care oferă peisaje naturale specifice. În plus se va vizita Mănăstirea de la Izbuc, cu bisericile de piatră și lemn”, promit organizatorii.

manastire biserica sat

Cei care au chef de o sâmbătă în natură…

…vor porni la drum sâmbătă, la ora 11. Băieţii de la Managementul Destinaţiei recomandă să lăsăm la o parte biţele de oraş şi să le folosim biciclete MTB sau trekking, dotate inclusiv cu cauciucuri subțiri, necramponate.

Pentru cei care au nevoie de nişte detalii tehnice, iată-le:
– lungimea totală a traseului – 25,2 km
– distanța în urcare – 6,2 km
– distanţa în coborâre – 9,6 km
– lungimea de drum orizontal – 9,4 kilometri
– urcuș dificil – cam 100 de metri
– altitudine minimă – 400 m
– altitudine maximă – 520 m

Acum, drept e, poate nu aveţi chef de pedalat, dar vreţi să trageţi în piept aer curat şi să mai vedeţi şi altceva în afară de magazine, terase şi tramvaie. Pentru voi, pasionaţilor de plimbat, uitat şi învăţat, Agenţia (şi aici mă refer strict la Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor 🙂 ) v-a pregătit sâmbătă, de la ora 12, ateliere de meșteșuguri tradiționale în Coleşti.

Curioşii pot să vadă/înveţe cum se face o mâncare ca la bunica acasă ori cum se realizează o sculptură în lemn sau o oală de pământ.

atelier olarit mancare traditionala

Şi, cum îi stă bine unei ieşiri departe de oraş…

…ziua se închide cu un foc de tabără, cu nişte balade cântate de clujeanul YoYo şi de un somn într-un cort pe care localnicii vă lasă să-l instalaţi în ocolul lor. 😉

Şi, dacă vreţi să economisiţi din pachetul cu mâncare de acasă, vă puteţi delecta cu bunătăţile făcute la ceaun.

Şi-ncă nu se gată, vorba lui Ciuraru din Aştileu – pentru cunoscători. 😉

După o sâmbătă încărcată, o plimbare de câteva ore duminica e mai mult decât binevenită. Organizatorii vă duc la Peștera din Valea Popii, după care veţi urca spre vârful Sfaraş, de unde n-are cum să nu vă încânte panorama munţilor Codru Moma şi mai ales cea a ţării din care vin eu – Ţara Beiuşului. 🙂

Mie-mi sună tare bine oferta asta. Vouă?

foto: Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.