Când vă ziceam că băieții de la Agenția de Management al Destinației Bihor știu să pregătească lucruri mișto nu am exagerat cu nimic. Evident, nu se compară cu Turul Franței și nici măcar cu Micla Buclă din vremurile când sportul mai apărea prin paginile ziarelor de sport de pe la noi 😉 , deși s-a întâmplat tot pe biciclete.
Dar a fost o ocazie pentru cei dornici de o călătorie printre tradițiile și peisajele superbe ale sudului Bihorului să își reîncarce bateriile și să iasă dintre cei patru sau mai mulți pereți ai biroului.
Că tot vorbeam de Turul Franței: sâmbăta trecută, în ziua în care Chris Froome reușea să câștige pentru a treia oară Marea Buclă, competiție cu număr record de cicliști – 150, pe platoul Vașcău 50 de oameni faini pedalau din Colești spre mănăstirea Izbuc.
Așa cum îi stă bine unui eveniment din spațiul rural, plecarea s-a făcut din fața Căminului Cultural din Colești, dimineața devreme. Adevărul e că pentru mica aşezare venirea atâtor oameni cu biciclete a semănat cu o mică invazie. Paşnică, desigur, despre care cred că localnicii nu s-ar supăra să se repete.
Peșteră, mănăstire, plăcinte și pancove
Primul “punct de control” a fost portalul Peșterii Câmpenească, situat într-o dolină a Platoului Vașcău. Acolo, participanţii au aflat chestii geografice, geologice şi de turism responsabil (de genul nu distrugeţi flora, nu aruncaţi gunoaie peste tot), după care unii au coborât în peşteră, însoţiţi de un salvamontist.
Gabi Bonaciu, fostul meu coleg de la Antena 1 şi de la Digi24, acum la AMD Bihor, îmi zice că au avut parte şi de o ploaie scurtă, de vară. Dar a fost repede “tratată” cu plăcinte şi apă de izvor oferite de o familie din Izbuc şi de peisajele superbe de pe drumul spre Călugări.
Şi uite aşa, pedalând uşor, turiştii au ajuns şi la Mănăstirea Izbuc, cea mai veche din judeţ şi loc de rugăciune a peste 30 de călugări. S-a făcut un tur al lăcaşului, s-a mâncat o pancovă 😉 , unii sau mai gândit şi la cele sfinte… Mai avem nevoie şi de astfel de momente.
Despre întoarcere ce ar fi de spus?
Că turiştii mai experimentaţi au revenit pe o altă rută, mai obositoare, dar plină de aventură. Că la Coleşti au primit o ciorbă ca la bunica acasă. 🙂 Că la final de zi au asistat cu toţii la scalda bivolilor în tăul din mijlocul satului.
Că au gustat de produse tradiționale: brânzeturi și preparate din lapte de vacă, bivol și capră. Că nu au lipsit cârnăciorii ”virșli” serviți cu muștar și boia şi că muzica folk i-a ținut treji pe cei care au rămas peste noapte în Colești.
A doua zi a fost una de mers pe jos pentru cei din urmă: au plecat spre Peștera din Valea Popii și vârful Sfăraș. De acolo au admirat peisaje ale Munților Codru Moma și ale depresiunii Beiușului.
foto: Gabi Bonaciu/ Agenția de Management al Destinației Bihor