Parcarea sau cum sînt împărțiți șoferii în „fraieri” și „jmecheri”

Când încerci să găsești un loc de parcare în zona centrală a Oradei, apăi să știi că trebui să ai spirit de aventură, nene, nu glumă! Adică să fii un bun cunoscător al locului, perseverent, răbdător, cu timp și cu nervii tari.

Pentru că toate locurile sînt ocupate, dai la ture pe străduțe laterale de îți vine să oprești mașina în mijlocul drumului și să-ți bagi piciorul în ea de circulație rutieră. Asta dacă nu ai, cum ziceam mai sus, nervii de oțel. Adevărul e că până la urmă găsești un loc marcat, dar și aici tre’ să fii atent să nu care cumva să încurci culorile și să parchezi pe galben când tu vrei să stai prin zonă mai mult de două ore. Altfel riști o amendă care nu-i mare, nu-i mică, dar te lasă fără banii de cafea, țigări și meniul de prânz. 

De toate astea sînt scutiți „jmecherii dă oraș” care parchează undeva lângă locurile special amenajate, printre copaci și pe spațiul verde pe care îl transformă în zonă înnoroiată, plină de bălți, șanțuri și mizerie. S-au prins ei că dacă își lasă mașinile acolo nici naiba nu-i amendează.

Parcagiii au altă treabă: ei vânează fraieri la care le-a expirat tichetul de 10 minute ori care și-au făcut abonament, dar au o zi pauză între cel vechi, expirat ieri, și cel nou, care e valabil de mâine.

O să ziceți că exagerez. Oare? V-aș fi dat dreptate dacă nu aș fi trecut eu sau cunoștințe de-ale mele prin astfel de situații.

Exemplu: strada Mihai Pavel, care uite cum arată în timpul zilei. Ghiciți dacă mașinile de pe stânga au fost amendate pentru că sînt parcate pe spațiul verde? Ori credeţi că şi-au luat cumva abonament?

parcare-oradea parcare-oradea1

Nu-i singurul exemplu

Au mai făcut așa când îi vânau pur și simplu pe cei care, în timpul reabilitării Pieței Unirii, parcau în Piața Ferdinand pe locurile galbene desenate rapid pe asfalt pe partea dreaptă cum veneai dinspre pod. Pe descurcăreții care parcau FĂRĂ tichet și FĂRĂ abonament în mijlocul șoselei nu-i deranja nimeni. Peste ăilalți ploua cu amenzi. Păi nu toți încălcau legea?

Să fim bine înțeleși: cei care greșesc, să plătească. Chiar dacă că au abonament, dar a expirat. Am pățit-o și eu și m-am conformat. Nu l-am căutat pe șeful de la Parcări, nu i-am abordat pe primar sau pe viceprimari. Cel mult am scris pe blog. Dar nu pot să asist impasibil la cum ne împart cei de la Parcări, prin pasivitatea lor, în fraieri și șmecheri

Și nici nu voi parca între doi copaci sau în mijlocul unei șosele numai pentru că nu am unde să-mi las mașina cât mai aproape de locul unde am treabă. Aș dovedi cel mult mârlănie și că mă doare în partea dorsală de regulile de conviețuire și de bun simț. Cam așa cum fac mulți șoferi și unii din angajații administrației locale. Care dacă se supără pe ce am scris, le transmit că exact asta am urmărit.

Supărați-vă, domnilor, dar luați măsuri!

P.S. Când nu am avut abonament, am parcat în zone fără taxare, chiar și la 15 minute de mers pe jos, doar ca să nu încurc traficul și să nu risc amenzi. Asta se cheamă că-s fraier, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.