Promovare electorală printre enoriaşi

Să ne înţelegem de la început: ştiu că în campaniile electorale partidele recurg la tot felul de strategii ca să-şi atragă votanţi şi să-şi promoveze ideile şi programul. Că de aia e campanie electorală.

Sînt de acord cu multe metode – că doar nu-s mironosiţă să cred că e doar o luptă cu flori şi vorbe frumoase. Dar mi se par total inutile ori imorale alte mijloace de convingere – cum a fost idioţenia cu pachetul electoral.

Mi se pare nasol că mai ţine împărţitul de calendare cu figura unui candidat ori a altuia. Tot aiurea e că mai sunt persoane care votează în funcţie de cana pe care au primit-o de la un partid sau pliantul de la altă formaţiune.

Încă îmi ridică semne de întrebare competenţa unor echipe de campanie care promovează clipuri filmate cu telefonul mobil, sloganuri de o penibilitate rară ori afişe în care candidatul are freze de manelist (a descoperit Flavius Bunoiu două astfel de cazuri).

Repet, pot accepta unele metode…

…Dar mi se pare imoral să împarţi pliante şi calendare electorale la ieşirea dintr-o biserică. Să-ţi trimiţi oamenii să le întindă bucăţile de hârtie enoriaşilor care ies de la slujbă şi să le spună „Vă aşteptăm la vot duminica viitoare!

S-a întâmplat duminica asta, pe la 7 seara, la biserica Emanuel din Oradea

Mai multe persoane s-au postat la ieşirile din curtea lăcaşului şi au întins pliante şi calendare PNL celor care ieşeau de la slujbă. Adevărul e că nu i-au auzit să-i îndemne pe oameni să voteze cu candidaţii liberali; dar le-au transmis cu subiect şi predicat că îi aşteaptă la vot pe 11 decembrie.

pliante-calendare-electorale-la-biserica

În mintea mea au început să se rostogolească întrebările. Chiar trebuia să fie făcută propagandă electorală la ieşirea din Casa Domnului? Chiar aveau nevoie de o astfel de strategie ca să mai atragă votanţi? Nu s-a renunţat la amestecarea politicii cu religia?

Din punctul meu de vedere, acţiunea din seara asta a fost profund imorală. Punct.

Îmi doresc că oamenii să nu mai pună preţ pe nişte calendare şi pliante. Să nu se lase influenţaţi de nişte trucuri ieftine la care echipele de campanie nu vor sau nu ştiu să renunţe. Şi să se informeze din cât mai multe surse şi să voteze în deplină cunoştinţă de cauză.

ATENŢIONARE: acest articol nu este un atac la un partid sau la vreun candidat. Sînt convins că toate formaţiunile politice apelează la promovare electorală în faţa bisericilor – consider imoral gestul lor în egală măsură. De aceea le transmit celor care cred că mă pot lua aliat împotriva unui partid ori altul că se înşeală. Nu-s un hater de profesie, ci un om care gândeşte, observă, critică, dar şi apreciază când e cazul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.