Ziceam dimineaţă, pe facebook-ul personal, că ne aşteaptă două zile de linişte la tv, fără tot felul de promisiuni electorale, doar cu ştiri. Sau, mă rog, cu breaking-news-uri şi subiecte fenomentale, excepţionale, unice şi formidabile – în cazul televiziunii care dă imagini printre cinci sau şase burtiere galbene.
Am avut dreptate doar pentru că m-am referit strict la tv. Campania continuă însă, iar acum a intrat în faza mesajelor trimise pe telefon.
De la tot soiul de numere, la care bineînţeles nu răspunde nimeni dacă suni, vin îndemnuri la vot. Sînt semnate anonime sau asumate – vorba vine – de diverse personaje politice. Totuşi, nu ai siguranţa că expeditorul chiar are habar de mesajul respectiv.
Un prieten a primit în această după-amiază un astfel de sms
Semnat „V. Ponta” (repet, nu am nici cel mai mic indiciu că mesajul chiar îi aparţine fostului premier sau echipei lui de campanie), mesajul îl îndeamnă pe deţinătorul telefonului să facă un pustiu de bine şi să dea cu ştampila într-un anumit partid. Culmea, nu în PSD, ci în PRU. Are şi o explicaţie:
Nu ştiu dacă astfel de mesaje mai prind la alegătorul român – sper că nu, indiferent ce partid sau politician promovează. Sociologii şi politologii îşi pot da cu părerea.
Pe mine mă lasă rece astfel de îndemnuri. Altele chiar mă irită, semn că nu fac parte din target. Dacă aş putea să setez un spam pe telefon pentru astfel de sms-uri, aş face-o. Până atunci însă, le analizez din punctul de vedere al omului din comunicare şi apoi le dau delete.
Sau le postez pe blog. 🙂
P.S. Colegul Adi Ciucuriţă ridică o problemă interesantă: cea a bazelor de date cu numere de telefoane. De unde le au cei care transmit mesajele, cât au plătit? Din câte ştiu eu, e ilegal să-mi fie transmis numărul de telefon dacă eu nu sînt de acord să fie prelucrat în vederea trimiterii ulterioare de SMS. La fel e şi în cazul mailurilor.