Everest, Mont Blanc, Nepal ori Dolomiţi | Aventură, munte şi necunoscut – într-o gală, la Oradea

Începând de mâine, timp de trei zile – adică de luni, 29 ianuarie, până miercuri, 31 ianuarie – e vorba despre munte, curaj, curiozitate şi explorarea necunoscutului. Despre toate se va vorbi la a XIII-a ediţie a galei ”Expediţia – Chemare în necunoscut”. Evenimentul este organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea şi are loc în Aula Magna de la Universitatea din Oradea. Intrarea este liberă pentru cei care iubesc muntele, care respectă natura şi iubesc activităţile în aer liber.

Şi nu doar că se va vorbi despre speologie, canyoning, alpinism, drumeție, via ferrata, cayaking, dar şi se vor proiecta imagini despre munte şi aventură. Asta se va întâmpla în fiecare din cele trei zile, de la ora 18.

6 experiențe și curiozități

În programul primei zile sunt programate 6 întâlniri cu momentele trăite de iubitorii muntelui. În deschiderea galei va putea fi urmărită experiența cunsocutului speolog Tudor Marin, concentrată în expunerea „GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est”.

Apoi Csaba Varga va împărtăși curiozități dintr-o expediție realizată anul trecut în Nepal. Radu Pușcaș va vorbi despre explorarea unui izvor dintr-un loc accesibil profesioniștilor și despre curiozitatea din Poiana Gropii.

Adina Micula va atrage atenția publicului cu experiențele feminine de la un eveniment speologic internațional desfășurat anul trecut. Tot luni este programată și prezentarea în imagini a primului festival de escaladă desfășurat în Bihor, Osoi Climbing Fest, realizată și susținută de Răzvan Dumbravă.

”Everest 2017” cu Horia Colibășanu. Cel mai bun alpinist român

Proiecțiile zilei de marți vor începe tot la ora 18, cu un material realizat de Alexandra Godja tocmai într-o insulă exotică considerată de autoare drept ”paradisul canyoningului”.

Cu ajutorul imaginilor realizate de fotograful orădean Andrei Posmoșanu, publicul se va putea familiariza cu instantanee rare din Oradea și Valea Cernei.

Nu vor lipsi din prezentări experiențele întâlnite de Renata Măduța pe unul dintre cele mai frumoase trasee de via ferrata din Dolomiți.

Ziua de marți va curpinde și o întâlnire cu alpinist timişorean Horia Colibășanu, care a reuşit să cucerească vârful Everest, anul trecut în luna mai, fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Considerat unul dintre cei mai buni alpiniști din lume, Colibășanu va susține la Oradea o prezentare video despre etapele expediției, ce provocări a avut pe parcurs și cum a reușit să le depășească. Prezentarea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Despre curaj și determinare

În ultima zi a galei din acest an publicul va putea afla despre curajoasa călătorie a lui Bogdan și Cristina Oros în Nepal. Piscurile europene vor fi prezente de Dinu Mititeanu, iar frații Chiș vor povesti despre aventura trăită pe unul dintre cele mai lungi râuri din Balcani.

Și în acest an celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, ce va realizată de Ovidiu Marc. O retrospectivă a celor mai provocatoare reușite din călătoriile de anul trecut va putea fi urmărită în proiecția video a profesorului universitar orădean Radu Mărieș. Gala va fi încheiată în urma unei povestiri în tandem din jurul lumii, realizate de Valentin Nemeș.

Partenerii evenimentului sunt Universitatea din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvlotare Durabilă Bihor. Evenimentul este susținut de Agenția de Management al Destinației Bihor, Ecosafe, Alpinex SRL, TravelGuideRomânia.

2 Comments

  1. Vorbiți de profesorul Radu Marieş,? individul ăsta se cațără peste tot, a ajuns să predea la universitate deşi are doar studii de scurată durată, este subinginer,.Individul a fost repetent doi ani în facultate. Cei doi ani de repetenție el i-a considerat ani de studii. Ca să termine facultatea s-a înregimentat în securitatea comunistă de pe vremea aceia. Mizerabil acest şarlatan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.