Vorbirea constituie unul dintre procesele semnificative pentru cultivarea abilităților psihice, dar și pentru formarea personalității copiilor. De aceea, părinții care au motive de îngrijorare referitoare la dezvoltarea limbajului micuțului, ar trebui să apeleze la un specialist în logopedie.
Ce este logopedia
Logopedia este o intervenție complexă care se poate desfășura pe mai multe planuri – individual sau pe grupe în raport cu anumiți facturi – tipul de tulburare, gradul de gravitate și bineînțeles vârsta copilului.
Ședințele de logopedie constau în anumite exerciții și jocuri variate, atractive care contribuie major la stimularea comunicării expresive. De asemenea, pronunția se va corecta precum și tulburările de voce, ritm și fluență. În plus, micuțul va căpăta încredere în sine și va fi conștient de potențialul său datorită faptului că își va cultiva abilitatea de a comunica.
Durata și scopul intervenției logopedice
Scopul terapiei constă în obținerea unei pronunții corecte, dar și a unei cultivări intelectuale pline de armonie care corespunde vârstelor cronologice a copilului. De altfel, tulburările de limbaj care nu sunt corectate la timp se pot agrava în timp.
De regulă, durata terapiei depinde de mai mulți factori, gravitatea problemei, modul în care evoluează ședințele ș.a.m.d. Copilul poate avea nevoie de logoped o dată sau de mai multe ori pe săptămână, iar tratamentul poate dura câteva săptămâni sau luni.
Când ar trebui să ne îngrijorăm
Iată 5 semnale care ar putea indica necesitatea unui logoped în cazul unui copil de 2 ani:
- Nu pronunță corect vocalele;
- Utilizează un cuvânt o dată, apoi nu mai procedează în felul acesta;
- Nu are reacții normale sau consistente la sunetele din jur – poate fi prea sensibil la sunete precum cele de la un aspirator sau de la un uscător de păr sau dacă este strigat pe nume;
- Se folosește de același sunet sau silabă pentru a pronunța anumite cuvinte;
- Nu poate să identifice, într-o carte, un anumit obiect pe care i l-ai spus tu în timp ce îi citești (va fi tentat mai degrabă să întoarcă pagina și doar să pronunțe, dar nu să și arate);
Specialistul în logopedie va adopta anumite tehnici – de exemplu, jocuri și exerciții, în funcție de caracteristicile pe care le are fiecare copil, pentru a contribui major la dezvoltarea limbajului. Logopedul mai poate desfășura și anumite activități care stimulează dezvoltarea cognitivă, psihomotorie, consilierea părinților, armonizarea psihoafectivă ș.a.m.d.
Servicii de logopedie pentru copii în București
Prin urmare, dacă ați constatat că cel mic se confruntă cu probleme de limbaj, luați legătura cu un specialist în logopedie. În București, de pildă, puteți apela la serviciile unui logoped la domiciliu, fapt care îl va ajuta pe micuț să fie mai deschis, având în vedere că ședințele de logopedie se vor desfășura într-un cadru familiar.
Există anumiți copii care întâmpină probleme și se confruntă cu anumite tulburări:
• copiii care au dificultăți la nivelul auzului;
• copiii care prezintă mușchi slăbiți în jurul gurii;
• copiii care au fost diagnosticați cu autism;
• copiii care au afecțiuni respiratorii;
• copiii care au probleme de înghițire;
• copiii care suferă de boala denumită popular „bot de iepure” etc.
(ACEASTĂ POSTARE ESTE UN ADVERTORIAL)