Întâmplarea e pe bune, iar protagonist a fost un amic din Ungaria. Omul merge să predea un apartament noului chiriaș. Coboară din mașină, își aranjează tacticos masca anti-gripă și se îndreaptă spre persoana cu care stabilise să se întâlnească. Omul îl privește mirat și îl întreabă dacă e bine, dacă e sănătos sau s-a fericit cu o răceală, ca orice tip inteligent, la final de iarnă. Răspunsul vine prompt:
– Păi, tu ești chinez…
Nu trebuia să adauge ceva. Partenerul de discuție, membru al celei mai mari nații din lume, l-a înțeles imediat, chiar dacă l-a asigurat că nici din coronavirusul renumit nu a mâncat, nici temperatură ori probleme cu respirația nu are. 😊
Când mi-a fost povestită întâmplarea asta, recunosc că am zâmbit. Nu larg, ci așezat, ardelenește.
Mi-l și imaginam pe amicul meu apărând, la cei doi metri ai lui, cu geacă de piele, geantă cu n-șpe mii de acte, păr gelat și mască albastră pe figură. 😀
În alte condiții, ar fi fost luat la ochi de polițiștii ce asigurau paza unui minister din vecinătate. De data asta, aflat în fața unui individ cu ochi oblici, părea perfect integrat în peisajul umflat de informații și zvonistică despre coronavirusul asiatic.
Mi-am dat seama repede că nu e nimic comic în situația respectivă. Omul avea toate motivele să încerce să nu-i ia aerul cetățeanului chinez din fața lui. Care poate avea ceva în plus față de tradiționala poluare. Doar întreaga lumea știe că din mijlocul micului popor chinez s-a ridicat noua pneumonie. Care, nu-i așa, omoară tot ce prinde. În toată lumea sau doar în Asia, depinde cum ne raportăm la situație.
Și ne raportăm, ohohoooo, în cele mai diverse și ciudate moduri. Deși mulți se informează ca să înțeleagă ce-i cu Covid 19, și mai mulți cad în extreme.
Unii sunt convinși că, deși răspândită prin mai multe țări – doar suntem o civilizație interconectată, boala nu ar fi decât una sezonieră. Adică se va termina în curând, ca și cu SARS-ul acum câțiva ani. E doar o peumonie, dă-o-n păstaie de treabă! Iar prin România coronavirusul chinezesc cu nume de bere mexicană nu prea are cum să se răspândească, pentru că n-avem drumuri rapide. 😉 În plus, zic acești ”unii”, ne arde mai tare gripa sezonieră care face zeci de victime anual prin România, decât un virus importat.
Alții, în schimb, se alertează la fiecare știruță de pe site-urile de profil. Îi lovesc sentimente apocaliptice și rețin doar detaliile ”negre” – gen câte persoane au mai murit, câte orașe mai blochează italienii și cum e situația pe vasul de croazieră plin cu bolnavi.
Astfel de persoane distribuie intens pe Facebook orice material legat de coronavirusul ce bântuie lumea. Se agită, comentează, nu văd altceva decât amenințarea cu extincția speciei umane. Tot pe net am dat și de teorii ale conspirației, care leagă apariția bolii de laboratoare secrete, de un atac biologic ori de… Brexit.
Evident, autoritățile sunt acuzate că ”gestionează prost situația”, iar autoritățile chiar asta fac. În afară de niște controale la graniță – făcute ca să fie bifate – și izolarea celor care vin de bunăvoie la spital, ce le poți cere? Eventual să înceteze în a băga coronavirusul până și în luptele lor politico-electorale.
În schimb, ignorăm faptul că niște minime măsuri de igienă personală sunt mai utile decât orice controale ale oamenilor în combinezoane.
Doamne, ce nefericit și tot mai singur s-ar simți orice virus gripal, nu doar ăl născut în China, dacă:
- am utiliza săpunul și altfel decât subiect de glume cu dușul (de exemplu, să ne spălăm cu el, cât mai des, pe membrele superioare 😊 ),
- am reduce din stocurile de batiste ale magazinelor,
- am folosi cotul nu pentru dureri, ci pentru a opri un strănut
- am purta mască anti-gripă la cel mai mic semn de răceală
- ori am merge la medic dacă avem simptome ale noii pneumonii (febră de cel puțin 38 de grade, tuse și dificultate la respirație)
În plus, să ne informăm continuu, calmi, cerebrali – ca niște vulcanieni care nu suntem, fără să cădem în plasa mesajelor apocaliptice.
Și ce ar scădea astfel numărul știrilor alarmiste despre coronavirusul ajuns prin bătrâna Europă! Apropo de asta, în loc de montajele apocaliptice și vocile panicate ale prezentatorilor, nu mai bine am vedea/auzi la tv/radio sau pe online niște clipuri cu sfaturi de genul celor de mai sus? Un fel de haștag ignoranțaeprietenaintimăacoronavirusului. 😉
Poate nu ar avea audiența unor știri gen ”șoc și groază”, dar sigur ar mai răspândi norul de ignoranță și neștiință de prin zona noastră.
Până la urmă ce e virus, ca virusul trece. 😉 Putem să-i dăm o mână de ajutor în sensul ăsta. Asta în timp ce medicii caută și vor găsi un tratament.
Hai, să fim sănătoși!