Trek sau Wars, numai Star să fie 😊

Așa cum unora le place ”Pe aripile vântului”, altora ”Titanic”, iar multora filmele cu Louis de Funes, mie îmi place – printre multe altele – filmele SF. Alea bine făcute, tehnic și scenaristic, cu actori care știu să te poarte în lumi străine și îndepărtate 😉 pe care doar le bănuim.

În particular, sunt un cinefil încântat și marcat de ”Star Wars” (toate cele 6 episoade din povestea inițială a lui George Lucas) și ”Star Trek” (mai ales generația următoare). Primele filme din ”Războiul stelelor” le-am văzut la cinema, în Beiuș – da,da, și în comunism mai apucam să vedem SF-uri la cinematograf. În cazul ”Star Trek”, am avut norocul să fiu contemporan – în epoca mea de glorie adolescentină 😉 – cu ”Următoarea generație”. Așa că Jean Luc Picard e cel mai tare căpitan, ăl mai de soi dintre toți.

Da, știu, e chestie de gusturi și generații. Alții zic că șefu’ cel mai șef de pe Enterprise a fost James T. Kirk. Eu l-aș pune pe locul al treilea (risc puțin, știu), după căpitanul din ”TNG” și după Jonathan Archer, căpitanul primei nave capabile de 5 warp.

Făcând o paralelă cu muzica, e exact cum unii apreciază ”Stairway to Heaven” a celor de la Led Zeppelin (superbă), iar eu sunt cu Guns’n’Roses – ”Sweet child o’mine”, iar juniorii din zilele prezente apreciază – zic la întâmplare – Crash Adams. Toți au/avem dreptate! 😊

Și pentru că apreciez cele două realizări SF, am fost curios să văd și derivatele lor: Star Wars – Mandalorian și Star Trek: Picard (seria a doua).

Recunosc că le urmăresc pentru că firul epic e mult mai complex și mai interesant decât al filmelor și serialelor de acum 30-40 de ani. În plus, sunt curios ce mai inventează mințile celor de la Hollywood în domeniul efectelor speciale. Tehnologia actuală e la ani lumină de cea folosită în anii `70, `80 sau `90 (oricum, și pe atunci realizările în domeniu erau remarcabile).

Mai ales în cazul seriei a doua din Star Trek: Picard (din care am văzut, deocamdată, cinci episoade), majoritatea filmărilor sunt realizate în afara studiourilor – spre diferență de ”Generația următoare” -, iar efectele speciale sunt… pfuuuu, senzaționale. Povestea te poartă de prin anii 2400 până anul viitor – 2024 😊 – și e condimentată cu călătorii în timp și apariția unor actori din TNG. A fost lansată și seria a treia, dar mă ocup de ea mai încolo. 😀

În cazul ”Mandalorianului”, se simte atmosfera tipică ”Războiului Stelelor”, iar scenariștii au pus cam câte o planetă în fiecare episod. Evident, nu s-a renunțat la tranzițiile clasice dintre scene, cu efectele wipes. Aici sunt doar la prima serie, deci… din poveste mult mai este.

Cele două seriale sunt, clar, pentru pasionați. Dar și cinefilii obișnuiți pot descoperi povești interesante, montaje reușite, imagini extraordinare și interpretări foarte reușite ale unor actori excelenți. Patrick Stewart e nemaipomenit în rolul amiralului Picard, iar versiunile cu câteva decenii mai experimentate ale personajelor din ”Generația următoare” arată că sunt actori care chiar îmbătrânesc fain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.