Bursa sentimentelor, ca bani nu se dau in plus

Mi se pare aproape o gluma. De prost gust. In viziunea unora poate ca are o logica, cat de cat. Ministerul Muncii si-a stors de creieri consilierii, specialistii, ministrul pana cand toti au gasit solutia pentru a-i face pe romani sa revina acasa. Nu salarii mai mari, nici vorba. Nu banii sint ideea, potrivit celor cu gulere albe, cravate si dunga. Nuuuuuu….Romanii sint chemati sa revina acasa, ca sa fie… acasa. Se apeleaza la sentiment, la feeling.

Azi, la Roma, se organizeaza o bursa a locurilor de munca pentru romanii din Italia. Trecem peste faptul ca o bursa a locurilor de munca are slabe rezultate, in general, si o spun din experienta tuturor evenimentelor de gen organizate in Bihor. Insa a incerca sa readuci in tara oameni care au cautat o viata mai buna in alta parte si sa nu le oferi decat o treime sau o jumatate din salariul pe care ei il castiga in strainatate, inseamna sa dai chix din start. Multi dintre romanii care muncesc in Italia aveau salarii de mizerie in propria tara. Cei mai multi sint oameni din zone sarace, cu venituri de 4-7 milioane de lei. Mult prea putin sa poti sa-ti intretii o familie. Plus ca munceau 10-12 ore pe zi, nebagati in seama de patroni, care in Romania „nu stiu” ce sint alea plati pentru ore suplimentare.

Acum, romanii din Italia au un venit mediu de 800 de euro pe luna, adica vreo 28-29 de milioane de lei. Mult mai mult decat un medic din Romania, care strabate ani si ani de scoli, facultati, rezidentiate, specializari. Cei mai multi conationali aflati in peninsula iau peste 1200 de euro si, chiar daca platesc mult pe cazare si masa, tot le raman bani ca sa trimita in tara. Atunci de ce sa revina acasa, unde, din cate spunea reprezentantul unei firme de constructii din Bihor, nu vor primi mai mult decat un muncitor de aici. Adica vreo 300-400 de euro, cu indulgenta. Sa vina doar pentru ca sint in tara natala? Hai, serios!

Romanii nu se vor intoarce in astfel de conditii. Nu asa trebuie convinsi. In primul rand, trebuie sa li se ofere celor din tara salarii decente. Conditii corecte, plata orelor suplimentare. Poate ca se vor intoarce cei mai in varsta, care vor sa fie langa familii si care se gandesc mai mult la pensii. Ceilalti, prefera sa castige banul si sa revina peste cativa ani. Sau, niciodata. Cand te obisnuiesti cu binele, e greu sa renunti la el.

Cati dintre noi nu ar pleca dincolo pentru salarii de cateva ori mai mari? Cati nu sintem dezamagiti de ce se intampla prin tara asta? Recunosc, eu nu m-as inhama inca la o astfel de aventura. Inca sper ca pot face treaba si aici.

Fără categorie

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.