Interviu cu Dumnezeu

N-am picat din nou în butoiul cu melancolie. Din contră. Mă simt întărit şi ţin privirea în faţă. Zilele trecute, o amică mi-a reamintit despre un interviu mai…altfel. Un interviu cu Dumnezeu. Jurnalist în acest caz a fost Octavian Paler. A pus întrebări, a primit răspunsuri. E teribil de impresionant. Merită citit şi răscitit. Şi după ce-l citim şi răscitim, noi, cei ce ne autointitulăm jurnalişti, ar trebui să constatăm în fiecare zi micimea şi inutilitatea noastră. Ale subiectelor pe care le urmărim.

Citiţi-l, vă rog mult. Nu că-l publică Adi Laboş pe blog şi nu ca să-mi faceţi trafic. Ci pentru că pur şi simplu e interviul luat de Octavian Paler lui Dumnezeu.

– Ai vrea să-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu.

– Dacă ai timp… i-am răspuns.

Dumnezeu a zâmbit.

– Timpul meu este eternitatea… Ce întrebări ai vrea să-mi pui?

– Ce te surprinde cel mai mult la oameni?

Dumnezeu mi-a răspuns:

– Faptul că se plictisesc de copilărie, se grăbesc să crească… iar apoi tânjesc iar să fie copii. Că îşi pierd sănătatea pentru a face bani… iar apoi îşi pierd banii pentru a-şi recăpăta sănătatea. Faptul că se gândesc cu teamă la viitor şi uită prezentul, iar astfel nu trăiesc nici prezentul, nici viitorul. Că trăiesc ca şi cum nu ar muri niciodată şi mor ca şi cum nu ar fi trăit.

Dumnezeu mi-a luat mâna şi am stat tăcuţi un timp. Apoi am întrebat:

– Ca părinte, care ar fi câteva dintre lecţiile de viaţă pe care ai dori să le înveţe copiii tăi?

– Să înveţe că durează doar câteva secunde să deschidă răni profunde în inima celor pe care îi iubesc… şi că durează mai mulţi ani pentru ca acestea să se vindece. Să înveţe că un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai puţin. Să înveţe că există oameni care îi iubesc, dar pur si simplu încă nu ştiu să-şi exprime sentimentele. Să înveţe că oamenii se pot uita la acelaşi lucru şi că pot să-l vadă în mod diferit. Să înveţe că nu este suficient să-i ierte pe ceilalţi şi că, de asemenea, trebuie să se ierte pe ei înşişi.

– Mulţumesc pentru timpul acordat… am zis umil. Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii să ştie?

Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a spus:

– Doar faptul că sunt aici, întotdeauna.

Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.