Loco breaking-news

Astăzi s-a înregistrat o premieră în media orădeană. Cele două televiziuni locale au tratat în regim de breaking-news accidentul nenorocit de la Oradea Plaza. Bineînţeles, diferenţa a făcut-o dotarea tehnică, clar în favoarea TTV. Deocamdată.

Beneficiind de avantajul dotării cu DSNG (un fel de car de emisie), TTV a intrat cu imagini live transmise de la faţa locului. Are şi experienţă în astfel de legături în direct. A lipsit, însă, comentariul, care, după părerea mea, se impunea în acest caz.

TVS, neobişnuită cu sistemul de breaking-news, a reuşit să se descurce onorabil. Echipa postului a ajuns la faţa locului a doua, după PRO TV, al cărui sediu e la doi paşi de zona incidentului. Lipsită de un sistem de comunicare în timp real al imaginilor de la faţa locului şi neavând exerciţiul live-ului, TVS a intrat la ora 15:35 cu o ediţie specială a ştirilor, folosind imagini needitate de la accident. S-a intrat cu 30 de minute mai târziu decât se putea din cauza aparaturii, care oricum e în curs de schimbare cu una nouă. Faţă de concurentul direct, care, repet, a avut avantajul clar al transmisiunii live, TVS a tratat evenimentul intrând în legătură directă cu Emil Boţcău, medic la Ambulanţa Bihor, cu Alina Dinu, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei, şi cu Liviu Lupea, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au mai fost sincroanele cu martori de pe teren. Timp de o jumătate de oră, cât a durat ediţia specială a ştirilor, au fost adunate în direct toate datele despre acest caz.

Repet, e o premieră pe piaţa media orădeană şi un fel de premieră şi pentru TVS. E un început pentru ce va fi. Şi din bătălia dintre cele două televiziuni locale, au de câştigat numai orădenii.

În curând, TVS va oferi şi o premieră tehnică şi va egaliza, dacă nu chiar depăşi, TTV.

P.S. Sper ca neuronii singuratici să înţeleagă exact analiza pe care am făcut-o.  Şi să nu se mai streseze atât că astfel de materiale apar pe bloguri. Dacă nu înţeleg, e treaba lor. Eu, însă, îi înţeleg. Sînt singuri. Neuronii…

Fără categorie

7 Comments

 1. asta inseamna ca TVS va avea DSNG ? Sau cum va reusi sa depaseasca ttv-ul ?
  La ce ora a inceput ttv transmisia ? Fara comentariu ? Unde era olteanu ? oricare dintre frati ? sau macar zoltan cel atotstiutor ? Nu putea sa comenteze niste imagini ? Ca doar se pricepe la fotbal. NU ?
  Si zici ca puteati intra la 3 ??? Bine ca a iesit meciul de baschet.

 2. E treaba celor din TTV cum se organizează şi dacă decid să comenteze sau nu un eveniment. Eu doar sesizam lipsa unor vorbe peste imaginile live de la accident. Nu acuz, observ doar. Plus că e meritul lor că au transmis live ce se întâmplă. Când ai DSNG, îţi permiţi, chiar dacă nu întotdeauna. Nu ştiu când au început transmisia, dar au făcut-o înainte de noi.
  Da, puteam intra mai repede cu ediţia specială a ştirilor, doar că am preferat să las echipa pe teren să filmeze tot şi să facă rost de toate datele, după care să vină şi să captureze imaginile pentru ştirile de 18. Jurnalul e foarte important, în opinia mea, cu greşelile lui cu tot (care au fost înlăturate pentru ora 21). S-a discutat la un moment dat şi instalarea unui combi-net în Centrul Civic, pentru emisie directă din zona accidentului, dar s-a dovedit că nu se putea, tehnic, realiza acest lucru. Se va putea mai încolo.
  Oricum, a fost o zi nebună, cu multe evenimente, cu multe ştiri – ca exemplu, jurnalul TVS a avut 24 de minute, cu 6 ştiri pe lung, un live din redacţie, un voice-over, 5 ştiri din sport şi 2 ştiri pe scurt. Toate bine realizate. Reporterii şi operatorii de la TVS s-au mişcat foarte bine, ca o adevărată echipă. Nu-s vorbe mari, e constatarea mea, care i-am observat pe tot parcursul zilei.
  Iar meciul de baschet a ieşit foarte bine. 🙂

 3. Draga Adi, ieri la evenimentul de la Oradea Plaza, a ,mai fost inc-o premiera din pacate.De ce scriu asta pt.,ca trebuie sa se intample o nenorocire in acest oras ,sa moara un om sub daramaturi,ca in sfarsit PURTATOAREA DE CUVANT al Politiei sa fie la fata locului. De ce?…….. In acest oras in cazul de fata este prezent purtatorul de cuvant.E bine sa intre in direct pe marile posturi de televiziune,ne unge la suflet.Acum poate unii vor zice este jobul ei sa de-a detalii despre caz.Dar de ce numai acum ? ……..
  In rest BRAVO ECHIPA TVS! SUNTE-TI TARI!TOT ASA!.

 4. Draga Adi, da-mi voie sa-ti spun ca toata munca ta si a voastra a fost inutila. Si asha va fi si de acum inainte. N-o lua personal, dar intebarea mea e : cine s-a uitat la voi??? aaa, nu stii, eu zic ca nimeni. ma potzi contrazice cu argumente?? daca nu, at. ramane cum am stabilit…ati muncit inutil….din pacate…

 5. Spre disperarea ta, dragă Dâncule, s-a uitat lumea. Şi nu puţină. Am aflat asta de la persoane care nu au nicio legătură cu munca în televiziune. Adică simpli telespectatori, ca să înţelegi. Un singur telespectator din afara TVS-ului dacă s-a uitat răstoarnă afirmaţia ta cum că munca noastră a fost inutilă.
  Şi hai să te enervez puţin: bănuiesc că şi tu te-ai uitat, din moment ce-ţi dai cu părerea. Chiar dacă nu ne placi, tot te-ai uitat. Ştii cum e vorba aia: bârfită sau laudată, niciodată ignorată. Deci chiar tu te contrazici.
  Cât despre inutilitatea muncii noastre, e părerea ta. Sînt convins că orice argumente ţi-aş prezenta, nu le-ai lua în considerare. Am eu aşa, un „filing”. Plus că te-ai semnat cu un nume care bănuiesc că te caracterizează. Te doare că nu te poţi afişa cu numele real, aşa-i? Pe mine nu…
  Şi te roade că, oricum ai lua-o, concurenţa nu are audienţa pe care ţi-o doreşti. Greşesc? Mă poţi contrazice cu argumente? 🙂 Dacă nu, e cam inutil să mai scrii pe aici.
  Şi mai am un sfat: Dacă vrei, urmează-l, dacă nu, n-am ce-ţi face. Încearcă să nu te doară stomacul când critici fără să ştii despre ce e vorba.

 6. cum? n-ai argumente? hmmmm. cred că ai dreptate în ceea ce mă priveşte: inţeleg mai greu răutatea gratuită. ce să-i faci… noi, ăştia inutili de la TVS 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.