Moartea unui preşedinte, între haos şi numele în „a”

Nu vreau să fac pe deşteptul şi să-mi dau cu părerea despre moartea preşedintelui polonez. Sînt mulţi alţii în temă, care pot să discute despre tragedie şi care ştiu totul şi despre cel mai mic şurub al avionului Tupolev prăbuşit.

Cert e că, din nou, dramele umane unesc, iar europenii află cum se pronunţă şi cum se scrie numele lui Lech Kaczynski. Ceea ce am remarcat eu a fost atitudinea televiziunilor din România. Majoritatea a tratat în detaliu accidentul de avion din Rusia. Abia spre seară şi-au amintit posturile tv că mai există şi alte întâmplări prin  România,  care păleau, e drept, în faţa morţii unui preşedinte.

Pe Prima TV, o fătucă de la voce zice (nu e ea vinovată, editorul are probleme cu cuvintele): „După moartea preşedintelui şi a zeci de demnitari, Polonia e în haos.” Haos? Care haos? Că Polonia, în afara şocului suferit, a rămas o ţară stabilă, cu un conducător care şi-a preluat imediat atribuţiile. Editorului tâmpit de la televiziunea care adoră să ne „enterteineze” îmi permit să-i dau un sfat: pune, tati, mâna pe DEX – „haos = stare generală de mare confuzie, dezordine mare, învălmăşeală, neorganizare”. Ai văzut, moşule, aşa ceva în Polonia? 🙁

La Realitatea TV, cred, corespondenta la Varşovia o comite: vorbea despre preşedintele polonez şi despre soţia lui, Maria Kaczynski. Mamă dragă, din puţinele mele cunoştinţe, dar din imensitatea Măriei Sale Google, îţi spun că doamnele poloneze adaugă la numele soţului un „a”. Aşa că fosta primă doamnă a Poloniei, Dumnezeu să o ierte, se numea Maria Kaczynska. La un jurnalist trimis la Varşovia nu se acceptă astfel de greşeli.

Am mai aflat ce muzică folosesc televiziunile centrale ca să facă montaje pline de efect şi de alb şi negru pentru moartea unui preşedinte.

Acum, stau şi mă gândesc: ce ar fi făcut dacă, ferească Dumnezeu, ni se întâmpla nouă, românilor, o astfel de tragedie? Probabil că Antena 3 ar fi tratat în detaliu problema alături de obişnuiţii de la „Sinteza Zilei„, întrebându-se dacă preşedintele vorbea cu premierul în momentul căderii avionului şi trecându-i  în revistă toate greşelile, inclusiv „pumnul” şi „păsărica„. Posibil ca Realitatea TV să vorbească despre implicaţiile accidentului în rândul mogulilor – „Să-ţi fie căderea lină, domnule…!

Nu-i bai, vor face celelalte televiziuni, mai ales Proul, montaje cu tot felul de efecte şi acorduri triste.

Fără categorie

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.