Cronica de lângă fotoliu: Europa-America de Sud 3-1

Cât de ciudat este să te numeşti Argentina, să-l ai pe banca pe unul dintre cei mai mediatizaţi foşto jucători, actuali antrenori din lume, iar pe teren să zburde sutele de milioane de euro şi să fii călcat în picioare cu 4-0 de Mercedaudibmvolksopelurilegermane (cuvânt compus, după tipologia teutonă, născut din dorinţa de a nu mai folosi tradiţionalele apelative „panzere”, „tancuri”, „maşinărie” 😀 )? Nu e ciudat, e normal, pentru că sud-americanii nu au jucat mai nimic în „sferturi„. Nici brazilienii nu au fost mai breji, dovadă că organizarea şi disciplina germanică, transmisă la nivel de fotbal şi naţionalei batave, a fost mai puternică decât gena jongleriilor tipice Americii Latine.

Şi mai trebuie vorbit şi de noroc în sferturile Campionatului Mondial. L-a avut din plin Uruguayul. Ba, parcă Forlan şi trupa lui au mărşăluit prin tone de… noroc 🙂 , altfel nu-mi explic cum au reuşit să creadă în steaua lor şi să câştige după ce ghanezii au avut 11 metri la final de meci. Sincer, mi-a părut rău de „BaGhana„, care a luptat în ritm de vuvuzele, dar nu a reuşit să-şi depăşească – deocamdată – condiţia de africani nepregătiţi să meargă mai departe.

Noroc au avut şi spaniolii, la greu! Recunosc, mi-am dorit să rateze penaltyul dat imediat după ce „Inima Americii de Sud” a ratat 11 metri . Măcar să vedem meciuri tensionate, dacă „tricolorii” nu sînt acolo să ne genereze adrenalina de acum 16 ani.

Până la urmă, au rămas trei echipe europene. Orgoliul bătrânului continent e la cote înalte şi parcă e mai bine aşa, decât tradiţionalele Brazilia şi Argentina. Şi ce ar fi dacă Olanda ar câştiga campionatul? (Nu pentru Cruyff, ci pentru simplul motiv că întotdeauna mi-a plăcut portocaliul, fără nicio conotaţie politică – primul meu tricou de firmă a fost portocaliu 😉 şi l-am purtat ani de zile.) Sau să fie încoronată Spania campioană? Totul e posibil!

Mai avem o săptămână de Mondial.

Fără categorie

5 Comments

 1. Salut Adi, foarte cool blogul tau, mai ales intro-ul despre tine. Comentariile despre fotbal deasemenea sunt faine.
  Intra si tu pe recent deschisa Pagina de Sport, un blog de opinie pe tematica sportiva la
  http://danolteanu.wordpress.com
  Te astept,
  Dan

 2. Eu sustin Germania. Nu datorita culorii…ci pentru faptul ca ultimele mele masini provin de acolo. Si merg foarte bine. Hai Germania.

 3. Referitor la vuvuzele, inventatorul ei , daca mai traieste ar trebui agatat de o creanga cu o trompeta bagata in cur. Jumate din farmecul campionatului a fost stricat de instrumentul asta pacatos. Iar genezii, un fel de CiuriBurii ai Africii, au fost impinsi de organizatori in fata ,doar doar or fi multumiti si cei care au bagat bani in campionat. Noroc ca nu le-a mers. Bine ai zis…la fel ca vuvuzelele…Gana – mult zgomot pentru nimic.

 4. Si nu in ultimul rand ma exprim referitor la Argentina. O umbra a puternicei echipe cu Maradona jucator. Acuma antrenorul sau pardon, selectionerul, era acelasi Maradona dar pierdut suta la suta in aburii de opiu, hasis, heroina sau cocaina prafuri trase la greu si care i-au distrus sute de liliarde de neuroni. Si mai vrea sa fie mare antrenor… Niciodata! La fel cum alt consumator celebru de pe la noi se mai crede inca mare jucator. Asta sa i-o spuna lui Mutu.

 5. @dan: mersi, Dane!
  @cristi: sa vezi cand apar vuvuzelele la noi, ca-ti vine sa le bagi in dorsalu’ fiecarui idiot care baga goarna in ureche. Sincer, mi-as dori sa castige Olanda campionatul. Iti spun la o bere de ce 😉

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.