Benzina de 1 ban, 5 bani, 10 bani

În urmă cu mulţi ani, am început să-mi pun toţi mărunţii pe care îi aveam prin buzunare într-un bol, pe bibliotecă. Orice rest pe care îl primeam de la magazine îl aruncam acolo. Păstram doar monedele de 50 de bani, numai bune pentru aparatul de cafea. 🙂 Aşa că, în timp, în bolul respectiv se adunaseră câteva zeci de bucăţi de metal de 1, 5 sau 10 bani. Într-o perioadă, când banii nu veneau cu regularitatea cu care intră acum în cont, chiar îmi cumpăram pâine pe acele monede. Se uitau vânzătoarele cam chîş la mine, dar, na, erau tot bani şi ăia, nu?

Acum pun acelaşi tip de monede într-o scrumieră din bucătărie, pe care o folosim doar pe post de puşculită (nici eu, nici Neia mea nu fumăm). Nu se mai adună atât de multe, pentru că mai luăm din ele ca să plătim fix la magazin, iar cele de 50 de bani, evident, le folosesc la automatul de cafea de la redacţie.

Şi, totuşi, zilele trecute mi-a trecut prin cap să le dau altă destinaţie: plata benzinei. I-am văzut pe cei care protestează împotriva preţului exagerat al combustibililor şi nu mi-am putut opri o exclamaţie de felicitare: „Bravo, tati! Daţi-le-n bască nesimţiţilor!” Ştiu că nu putem renunţa la maşini, au devenit un fel de extensie a noastră. Iar asta o ştiu şi petroliştii, care fac bani din sărăcia unei ţări, unde salariul mediu e de câteva ori mai mic decât în Occident. Ştirile ProTV au făcut un calcul care arată cât de mare e bătaia de joc: în timp ce românii pot face doar 5 plinuri, nemţii pot trece pe la pompe de 28 de ori pe lună. Benzina e mai scumpă la noi decât în Luxemburg şi e aproape la aceeaşi valoare ca în Austria, unde salariul minim e de 1.000-1.200 de euro.

Nu ştiu dacă a observat cineva, dar toţi cei care protestează la pompe sînt tineri. Poate că e cam exagerată comparaţia, dar tot tinerii au ieşit în stradă în urmă cu 21 de ani, strigând „LIBERTATE!”. Au venit apoi şmecherii şi le-au furat visele. Aşa că sus de tot au ajuns un mincinos ordinar care aruncă cu apă în faţa unei „căţele turbate”  şi-i aruncă cascheta unui poliţist, altul care cere se dă bolnav la inimă, prezentând judecătoarei un act semnat de un ginecolog, un comunist care dă lecţii de democraţie şi exemple sînt cu miile. Ei sînt deasupra legii, pentru că ei fac legile. Noi, ceilalţi, „pulimea” cum ne numea un avocat cu gură mare, trebuie să tăcem şi să îndurăm – potrivit idioţilor care se cred mici zei.

O să îndurăm şi acum preţul mai mare al benzinei, pentru că nu avem ce face. Avem nevoie de maşini, că altfel nu se poate. Familiile, slujbele, noi înşine depindem de maşini. Chiar şi când mergem să filmăm protestul şoferilor de la pompă, mergem tot cu maşina. E bine măcar că din ce în ce mai mulţi au ales să nu tacă şi să le arate celor care cred că ne sînt stăpâni că nu ne convine să fim bătaia lor de joc. Chiar şi plătind cu mărunt la benzinărie. Presa le va mediatiza gestul, măcar atât să facă. Poate cineva se va trezi şi va lua măsuri.

P.S. Am înţeles că o investigare a preţului combustibililor este pe rol la Consiliul Concurenţei. Pariu că nu se va lua nicio măsură? Corb la corb nu scoate ochii. Iar benzinăriile vor ieftini produsele timp de câteva zile cu vreo 4-5 bani, ca să ne arate cât de umane sînt. După care preţurile vor creşte din nou.

Fără categorie

1 Comment

 1. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.