Chiar trebuie trimis după gratii?

La remarca prezentatoarei de la Realitatea TV că primarul Clujului, Sorin Apostu, nu e vinovat până nu o spune justiția, fostul șef al administrației din cel mai mare oraș transilvănean, vorbesc aici de Ghiță Funar, a avut o replică pe măsură: ”păi atunci nu avem ce să mai discutăm!” Ori tocmai asta e ideea unui talk-show, discuția. Nu condamnarea. E vorba de OPINIE, care nu își depășește aceste stadiu și nu ajunge să aibă urmări asupra judecătorilor, cum acuza deunăzi un avocat orădean, supărat că al lui client nu e lăsat liber: ”presa influențează judecătorii”. Maestre, altceva sau altcineva îi poate influența pe magistrați, numai jurnaliștii nu!

Dacă orice om din țara asta beneficiază de prezumția de nevinovăție și nu e considerat demn de împușcat pe stadion decât după o decizie definitivă a instanței, de ce trebuie trimis după gratii, adică pedepsit a priori, un cetățean acuzat de luare de mită? Înțeleg că un tâlhar, un criminal, un interlop bătăuș – adică indivizi periculoși, acuzați de fapte violente – trebuie izolați încă din prima clipă de societate. Dar ce pericol imediat pentru ordinea publică poate fi o persoană care a luat șpagă? A nu se înțelege că țin partea unui  asemenea individ – eu l-aș pune să muncească, să plătească toți banii pe care i-a furat ori pe care i-a primit mită. Dar nu mi se pare normal să bagi în arest, alături de infractori agresivi, un ”guler alb. E o formă de intimidare și de pedepsire, nimic altceva.

Nu văd de ce nu poate fi cercetat în libertate, mai ales că, presupunându-se că nu e violent, nu poate influența direct martorii, amenințându-i cu agresiuni fizice. Avem servicii și instituții în țara asta, ar trebui să se pună în mișcare și să-l pună sub supraveghere. Îi ascultă telefoanele, îl urmăresc și, dacă va călca pe bec, atunci să-l ia pe sus să-l bage la zdup. Altfel, repet, i se încalcă prezumția de nevinovăție și e pedepsit înainte de a fi dovedit în instanță.

Plimbarea acuzaților printre jurnaliști e o formă de pedepsire, de rușinare publică. Cu asta pot fi de acord, pentru că oamenii trebuie să-i vadă și să-i cunoască pe cei bănuiți că-și fac de cap pe banii noștri ori că ucid, violează și fură. Dar nu cu cătușe, decât în cazul infractorilor periculoși. Ceilalți ce pot face dacă nu au brățări pe mâini? Doar nu or lua mită și la Tribunal? 😉

Fără categorie

1 Comment

  1. E in mod cert o actiune publicitara a unei parti a lumii politice de la nivel inalt. La inceput cativa pesti de la partidul de guvernamant iar mai apoi, fara ca procurorii sa mai poata fi acuzati de control politic, vor fi arestati greii opozitiei, pentru celebra discreditare de dinainte de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.