Guest post: Adi Ciucuriță – CSM Oradea, The Next Generation!

cristi achim

UPDATE: Conducerea orădenilor a anunţat miercuri că nu le mai prelungeşte contractele lui Nemanja Maric, Sasha Topcov, Milos Pesic, Ivan Stefanovic şi Silviu Lupusavei. Informaţia a fost obţinută de colegul meu Niki Mihalcea.

Echipa de baschet a Clubului Sportiv Municipal trece la nivelul următor. După ce în urmă cu patru ani abia se salvau de la desființare, orădenii se pregătesc acum să lupte la titlu. De această dată, cu șanse reale! E pentru prima dată când Cristi Achim își poate croi lotul așa cum își dorește. Anul trecut, a avut la dispoziție un buget limitat și a încropit o echipă care a luat bronzul.

Vrăjitorul și-ar fi dorit mai mult încă din sezonul trecut, însă banii și contractul pe care Darby jr. îl avea cu Energia Rovinari l-au oprit să-l aducă pe unul dintre cei mai buni americani care joacă în România. Acum, lucrurile par să se fi schimbat. În acest intersezon CSM a dat lovitura și l-a readus acasă pe Titus Nicoară, cel mai bun produs al baschetului orădean de la Attila Vereș încoace. Pe Toni Alexe nu îl punem la socoteală, pentru că el a fost crescut de școala de baschet din Constanța.

A doua veste bună a venit sub panou, unde managerul Șerban Sere a obținut semnătura unui canadian cu un CV care îl recomandă ca cel mai bun jucător care a jucat vreodată pentru Oradea. Sean Denison a jucat în Turcia, Germania și Rusia, iar dacă ar fi să facem o comparație cu fotbalul, e ca și cum ar fi venit să joace în România un jucător care a făcut furori în campionatele din Italia, Spania și Germania.

Chiar dacă are la dispoziție un buget superior în această vară, Cristi Achim demonstrează încă o dată că nu e un risipitor și pentru el omogenitatea și chimia dintre jucători e pe primul plan. A reușit să-i convingă pe Will Franklin și Daniel Dillon să continue la Oradea, chiar dacă americanul și australianul aveau oferte din Germania. Și mulți spuneau că în sport nu mai e loc de sentimentalisme… Apropo, să nu uităm de Bogdan Țîbîrnă, care și el va rămâne să joace în Arena “Antonio Alexe”, chiar dacă mulți îl dădeau ca și plecat la U Mobitelco pe un salariu superior.

Campania de achiziții nu se va opri aici. Mai avem nevoie de o extremă. Aici rămâne să ne bazăm pe flerul lui Achim. Ca o părere personală, Darby jr. nu pare să fie o pistă închisă. Depinde însă cum va reuși antrenorul vâlcean să-l strunească pe americanul care la Rovinari s-a obișnuit să joace singur.

Se anunță un sezon încărcat pentru CSM Oradea, cu o participare în premieră în cupele europene, o participare care înseamnă un efort fizic și mental enorm. Dacă CSM Oradea a trecut la următorul nivel, rămâne de văzut dacă și Cristi Achim va putea trece de la statutul de antrenor care pregătește o echipă care pleacă mai mereu cu șansa a doua în confruntările cu echipe de top într-un tehnician de elită. Dacă va face acest pas îi prevăd lui Achim un viitor interesant. Îl văd în câțiva ani la națională și, la un moment dat, într-un campionat din străinătate.

Mai sunt aproximativ două luni și jumătate până la primul “game day”. Va fi, pe la începutul lui septembrie, Memorialul “Antonio Alexe”, când vom putea vedea la lucru pentru prima dată noua echipa a Oradei!

Fără categorie

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.