Youtube, deci exist: Oradea înecată, sub ape, acum fix 10 ani

În cei 15 ani de presă am văzut multe, am trecut prin multe şi, sper, am tras învăţăminte măcar din câteva întâmplări. În plus, am avut grijă să adun dovezi ale trecerii mele prin lumea jurnalisticii, nu de alta, dar memoria ne mai joacă feste. E interesant să vezi lucruri şi întâmplări din urmă cu ani şi ani.

După mult timp, am dat o căutare prin arhiva de imagini a subsemnatului şi am găsit o filmare de la o furtună care a înecat pur şi simplu mai multe zone ale Oradei, printre care cea din faţa magazinului Crişul, bulevardul Dacia, Strada Apostol Andrei şi piaţa Decebal. Se întâmpla fix acum 10 ani, asta e partea interesantă, 🙂 pe 25 iunie 2003.

Totul a început cu norii ameninţători care s-au adunat peste oraş şi pe care un cameraman de la Antena 1 Oradea – Caius Cosma sau Cristi Costea – i-a prins de pe scările sediului din Eminescu al postului la care lucram atunci. A început dintr-o dată să cadă o grindină nu cât oul de porumbel – asta e doar în relatările martorilor şocaţi 😀 , dar cam pe acolo. Oamenii fugeau care încotro, unii se ascunseseră sub copertina de la „Banana Joe„, locul unde anteniştii îşi consumau cafeaua de dimineaţă. În câteva secunde, grindina a căpătat aspect de ploaie de gheaţă şi strada a fost acoperită de un strat alb. Inutil să mai spun că afară s-a răcit considerabil – era, totuşi, iunie -, iar maşina Antenei, o Dacie 1310 albastră, cu trapă 😉 , rezista cu greu atacului din cer. Unii şi-au apărat parbrizele cu pături, prin jgheaburi gheaţa şi apa se aruncau cu furie spre asfalt, iar la un moment dat aveam impresia că unul din pomii din zonă se va rupe.

Când ploaia s-a mai domolit – n-a durat decât câteva minute -, colega mea de atunci Crina Abrudan şi-a tras gluga pe cap şi, pe tocuri, nu s-a sfiit să ia o mătură şi să încerce să adune grămezile de bucăţi de gheaţă din curtea postului. Între timp, de la adăpost, de lângă cameraman, încercam să-i dau indicaţii cam unde să facă grămada. 😀

După furtună, s-au întâmplat două lucruri evidente: a ieşit soarele 😉 şi toată lumea a plecat din Antenă la filmare prin oraş. Vechea maşină albastră ne-a purtat prin oraşul înecat pe mine, pe cameraman, pe Crina şi pe Petruţ Drăgan, fostul director de publicitate şi „sportiv” de la A1 Oradea, pe post de şofer şi comentator al situaţiilor întâlnite pe traseu. A mai scăpat el câte un… biiiiip …. 😀 , dar cine nu ar fi făcut asta dacă ar fi văzut ce am văzut noi?

[tube] http://www.youtube.com/watch?v=bhL1vvrO-lU [/tube]

În zona magazinului Crişul şoseaua era albie de râu. Apa intra şi în fosta policlinică cu plată, pe atunci activă, loc unde am vrut să cobor să iau nişte voxuri, dar nu m-au lăsat cei din maşină. Niciunul nu aveam haine de ploaie, de cizme – nici vorbă. Am navigat (ăsta e verbul corect) pe apa de pe bulevardul Magheru, am văzut cum se umpluseră pasajele de pe Dacia, am plutit pe lângă Profi şi, când să zicem că am scăpat, maşina s-a oprit brusc în faţa bisericii Sfântul Andrei, pe atunci încă în construcție. Semn divin, căci 6 ani mai târziu exact în această zonă mi-am găsit jumătatea, pe Neia mea.

Petruţ a găsit imediat rezolvarea: m-a dat pe mine jos din maşină şi m-a pus să împing rabla. Ceea ce am făcut… cu succes. 😉 După care am filmat cum apa inunda piaţa Decebal şi am dat fuga la redacţie, să trimitem materialul la Observator, la Bucureşti.

 

Fără categorie

5 Comments

 1. Frumoasa filmare! Astea da imagini de arhiva! Sincer, daca mi-ai fi povestit si nu ai fi avut „proba” aici de fata nu te-as fi crezut. De unde atata apa? Chiar asa mult a plouat? Eu nu imi aduc aminte pentru ca in perioada aia nu eram pe taramuri oradene…

 2. S-au rupt norii atunci. Sincer, nici eu n-am mai prins vreodată o astfel de aversă. Plus că Oradea avea – nu știu dacă mai e așa – un sistem de canalizare sub orice critică.

 3. Nici eu nu mi-o amintesc pe asta, deși eu le cam am cu datele. Dar cea mai puternică furtună din Oradea, care a rămas în memoria colectivă cu siguranță, a fost într-o zi de sâmbătă, în mai 1997. Știu că de la ora 16 trebuia să intre Mihai Baneș cu al său „Video Show” în direct de la terasa Scala. Evident, nu a mai fost emisiunea, dar cameramanul de acolo a filmat furtuna. Vezi, poate mai găsești caseta pe undeva, dacă a mai rămas ceva din arhiva TVS-ului. Tot la acea furtună s-a spart vitraliul de la „Vulturul negru”. Și era cel originar, de vreo 100 de ani.

  Dacă mai poți face rost de filmări-document, inclusiv de pe vremea TVS-ului (sau de oriunde), cred că destui orădeni ți-ar fi recunoscători!

  În altă ordine de idei, cu ce se mai ocupă Petruț Drăgan?

 4. Și dacă tot mi-ai stârnit nostalgii, mi-am amintit și eu ceva. Cu 9 zile înainte de filmarea asta, am trecut pe la Antena 1. În regia de emisie am dat de Gabriel Hizo, Petruț Drăgan, Crina Abrudan și încă o persoană. Venisem cu o schiță de proiect de emisiune pentru Gabi Hizo. Omul a fost foarte amabil și m-a primit în „audiență” la dânsul în birou, s-a uitat peste „proiect”, dar mi l-a desființat cu argumente, punct cu punct. La finalul discuției s-a lămurit că eu de fapt doar doream să îmi fac loc cumva să lucrez în televiziune, nu țineam neapărat la proiectul respectiv. Dar ce să facă el cu un puști de 16-17 ani? Mi-a zâmbit și mi-a spus să-l caut după ce termin cu școlile. Nu l-am mai căutat.

 5. @Victor: cred că îmi amintesc de furtuna aia, pe care – dacă nu mă înşeală memoria – am prins-o în Oradea şi am văzut cum toată zona în faşa magazinului Crişul a fost inundată. Au fost sparte atunci mai multe geamuri la blocurile din oraş.
  Încerc să fac rost de mai multe filmări – pe unele le am deja – şi le voi pune pe net.
  Petruţ nu ştiu ce face, nu mai ţinem legătura.
  Gabi Hizo a rămas pentru mine cel mai bun producător de ştiri cu care am lucrat, un om care m-a ajutat mult.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.