Guest post: Adi Ciucuriţă – Cum să faci un miliard de dolari în trei zile

Industria jocurilor video începe să preia controlul în entertainment-ul mondial. Cel puţin asta ar fi una dintre concluziile pe care le poţi trage după ce afli că un joc video a produs un miliard de dolari în doar trei zile. E vorba de GTA V, un joc cu pac-pac, condus maşini de nebun şi multe alte activităţi mai mult ilegale într-un oraş închipuit, dar inspirat din cele americane.

Conform unui raport al Take Two Interactive, compania care a comercializat jocul, GTA V e cel mai bine vândut produs media din toate timpurile, cu aproximativ 15 milioane de copii vândute în cele trei zile. Mai interesant e faptul că un simplu joc pentru console a fost mai bine vândut ca filmul „The Avengers„, care a atins 1 miliard de dolari din vânzarea de bilete în 19 zile.

E adevărat, farmecul de a urmări un film la cinematograf sau de a-ţi cumpăra albumul preferat nu va fi înlocuit de cumpărarea de jocuri video, însă industria gaming-ului începe să fie la fel de importantă. În condiţiile în care vorbim despre un domeniu care în urmă cu 20 de ani aproape că nici nu exista. Acum, internetul e arhiplin de site-uri dedicate acestei pasiuni, forumurile vuiesc de milioanele de utilizatori care discută despre jocul preferat.

Iar pasiunea nu se opreşte în mediul virtual.

Anual se organizează reuniuni ale fanilor, campionate mondiale sau europene cu premii de milioane de dolari, iar guverne au ajuns să interzică jocuri din diverse motive (vezi cazurile Australiei sau Coreei de Sud). Revenind la GTA V, 250 de oameni au avut nevoie de patru ani pentru dezvoltarea titlului. În acest timp, s-au cheltuit 137 de milioane de dolari, la care s-au adăgat încă pe atâta pentru marketing. Cele peste 250 de milioane de dolari cheltuiţi pentru acest joc fac din GTA V cel mai scump produs al industriei de gaming din toate timpurile.

Aşa cum era de aşteptat, GTA V are parte şi de controverse. Mai mulţi jurnalişti au atras atenţia asupra unei misiuni a jocului, în care jucătorul trebuie să tortureze un evadat pentru a obţine informaţii. Chiar dacă producătorii şi-au dorit ca întreaga scenă să fie o satiră la adresa guvernului Statelor Unite, violenţa situaţiei e peste măsură, susţin jurnaliştii care au recenzat jocul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.