Guest post: Adi Ciucuriţă – Fotbalul, România şi Onoarea

Cel mai mare ziarist sportiv al României, regretatul Ioan Chirilă, avea o vorbă care mi-a rămas întipărită în minte – pe echipa naţională de fotbal a României nu ai voie să fii supărat. Poţi să-i critici pe jucători, pe antrenori, pe conducători, poţi chiar să-i înjuri, nimeni nu te opreşte (poate doar bunul simţ la partea cu înjurăturile). Dar niciodată nu ai voie să fii supărat pe echipa naţională de fotbal. Bună, rea, ea ne reprezintă.

În această săptămână, România îşi joacă ultimele şanse de calificare la barajul pentru „mundialul” din Brazilia. Foarte probabil vom învinge Estonia şi Andorra, chiar dacă de la Victor Piţurcă şi compania ne putem aştepta la orice. Dacă ne mai ajută şi Olanda, ajungem la baraj. Nu ştiu cu cine vom juca acolo, dar nici nu are prea mare importanţă pentru că şansele de calificare sunt spre zero. Naţionala nu joacă nimic, iar antrenorul nu are nici o viziune tactică. Chiar şi aşa, trebuie să susţinem România, indiferent cine e în teren sau cine o conduce de pe bancă. Sau, cine o conduce din fotoliile federaţiei.

Aparent, fără legătură, am citit acum vreo două săptămâni o ştire despre fanii echipei Steaua Roşie Belgrad. Ultraşii, supăraţi după un meci pierdut pe terenul unei echipe modeste din campionat, au găsit o metodă inedită de a-i pedepsi pe jucători pentru evoluţie. La finalul jocului, fanii le-au cerut fotbaliştilor să-şi dea jos tricourile şi să le predea galeriei. Nu pentru a le păstra ca amintire, ci pentru că jucătorii nu mai merită să le poarte. Fotbaliştii nu au avut ce face şi s-au conformat. Imaginile vorbesc de la sine.

 

[tube] http://www.youtube.com/watch?v=bvB0wfYttag [/tube]

 

Revenind la fotbalul nostru, de un asemenea gest ar trebui să aibă parte foarte mulţi jucători de la naţională, în frunte cu Victor Piţurcă. De mai-marii federaţiei, nici nu mai vorbesc. Însă, de respect, onoare şi corectitudine nu e cazul să vorbim în fotbalul românesc.

Totuşi, Hai România!

Fără categorie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.