O tâmpenie cât legea de mare: căldură numai după trei nopţi de frig

Dacă aşa zice legea, nu e înseamnă că e şi corect.

O fi ea lege, reglementare sau cum mama naibii i-o mai zice, dar e una dintre cele mai mari aberaţii pe care le-am auzit… şi simţit. 🙁 Mă refer la interdicţia aplicată CET de a da căldură în Oradea dacă nu dârdâim trei nopţi la sub 10 grade.

Nu ştiu cine a propus şi adoptat stupizenia asta – promit că mă interesez -, dar 100% a fost vorba despre nişte aleşi cu minte creaţă, pe care îi ducea judecata doar să nu cumva să piardă electrocentralele prea mulţi bani sau o gigantică parte din stocuri  încălzind apartamentele din oraşe.

Ne limităm doar să-i înjurăm pe deştepţii care conduc ţara asta şi gata! Exact, gata, pentru că altceva nu am văzut să facă nimeni. De ieşit în stradă, cum naiba să ieşim pe frigul ăsta? De refuzat să plătim ca nişte iobagi facturile din ce în ce mai mari pentru încălzirea dată cu ţârâita nu îndrăznim – dacă ne taie în miez de iarnă şi atunci e şi mai rău? De dat în judecată statul, consiliul local sau CET-ul, pentru bătaia de joc la care suntem supuşi, nici nu visăm – justiţia română nu ne-ar da dreptate SIGUR, că doar e parte a statului pe care îl acuzăm (poate în Europa am avea câştig de cauză, dar nu aş băga mâna în foc).

Deştepţii de care vă vorbeam invocă faptul că mulţi locatari nu ar vrea să pornească încălzirea, de teama facturilor.

Da, oamenii nu au bani. Cum naiba să plătească milioane la întreţinere din pensia sau veniturile lor de mizerie? Dar atunci, dragi conducători, aleşi, edili etc,  daţi-le gigacaloria la preţ social, de 10 ori mai mică decât e pentru ceilalţi şi vă garantez că o să plătească. Nu mai invocaţi cretinisme, ci faceţi-vă treaba de autorităţi în slujba celor care plătesc, a oamenilor care v-au dat votul să le fie lor bine, nu vouă!

Iar legea, cea atât de invocată numai când convine, să fie aplicată şi atunci când chiar TREBUIE. Mă refer la cazul celor care vor căldură şi refuză să plătească, deşi ar putea să o facă. Daţi în judecată, proces pe repede înainte, executare silită pe bune şi pa! Şi în cazul celor mulţi, care nu vrem să dârdâim de frig doar ca să respectăm o lege idioată, daţi-ne căldură! Că doar plătim pentru ea, chiar mai mult decât în alte oraşe.

Iar dacă am vrea să ne debranşăm, să ne facem propriile instalaţii de încălzire sau să dăm peste cap ceasul contorului electric cu radiatoarele puse peste tot în prize, nu ne lasă nimeni. NU AVEM VOIE! Că tot suntem iobagi moderni, legaţi de CET cu calorifere şi puşi să plătim cât vor alţii!

Scuzaţi limbajul acestei postări, care nu e în ton cu cel al blogului subsemnatului. Dar consider că nu e normal ca un întreg oraş să fie ţinut în frig doar pentru că trebuie respectată această regulă de trei friguroase. Mi-am dat drumul la gură, dar recunosc că rezolvări ale situaţiei trebuie să afle cei care ne conduc, că de aia le-am dat votul. Sau, dacă aveţi idei, spuneţi-mi-le aici, pe blog, la comentarii. Sunt binevenite!

P.S. Nu ştiu cum e la alţii, dar la noi e după cum urmează: frig pe hol, în băi şi în două camere; radiator folosit întruna în dormitor şi ochiul cel mare de la aragaz pornit în bucătărie, unde scriu acum pe blog. Afară sunt vreo 4 grade.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.