Indiferență

Dacă spun că ne merităm soarta, oare se supără cineva? De fapt, poate să se supere cine o vrea, să crape de nervi, că tot o spun.

Duminică, ora 14:00, pe o stradă din Rogerius, Oradea Mare. Oamenii se plimbă liniștiți printre hârtiile și cartoanele pe care vântul, ajutat de scormonitorii în gunoaie, le-a aruncat peste tot din tomberoanele dintr-o incintă. Cazul e unul dintre multele văzute de-a lungul anilor și nu doar în Oradea. E un caz clasic de indiferență! De „îmi bag piciorul, să facă alții!

mizerii prin Oradea

Unul dintre trecătorii nu s-a aplecat să ridice vreo hârtie mai mare.

Niciun membru onorabil al asociațiilor de proprietari din zonă nu și-a luat tradiționala mătură să facă puțină curățenie în fața blocului. Au preferat să își țină dorsalul aruncat în pat, belind ochii în fața televizorului și să se lase inundați de jeg. Că și locul din fața casei tot pe noi ne reprezintă, nu?

A, poate că așteptăm primăria să vină să ne facă nouă curățenie în fața blocului! Primarul e de vină, clar. Iar muncitorii de la salubritate sînt niște leneși pentru că nu curăță mizeria de pe locurile publice.

Probabil. Dar rari sînt locatarii care dau dovadă de civilizație – da, da, de CIVILIZAȚIE – și își întrețin zonele verzi sau aleile de lângă blocuri. E adevărat, plătim impozite ca administrația locală să mențină orașul curat și funcțional. Dar nu cred că ne cade coeficientul de inteligență și nici nu ne îmbolnăvim dacă facem și noi treabă în fața casei. Nu-s austriecii ori ungurii, de exemplu, mai proști dacă pun mâna și își întrețin SINGURI locurile de lângă blocuri/case/vile.

P.S. Tot gunoaie sînt aruncate peste tot și pe marginea drumului spre Tinca. Parcările din pădurea dintre Leș și Miersig gem sub jeg și indiferență. Ajung să cred că „Let’s do it, România!” e o acțiune inutilă. Îi apreciez pe voluntarii care se implică, dar conaționalii lor își bat joc de munca pe care inimoșii ăștia o depun. Da, știu: și în cazul ăsta tot Băsescu, Ponta, Iliescu ori Năstase sînt de vină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.