Fraierul și amenda de parcare

sign forbidding parking against cloudless blue sky

Ideea e simplă.

Am abonament de parcare, valabil în toată Oradea. Că așa a decis onor administrația locală. Brusc, fără să consulte pe cineva, din 1 decembrie 2013, a înlocuit vechiul abonament de staționare pe o stradă, cu cel pentru tot orașul. Deși, în afară de centru și Rogerius, nu prea dau prin alte cartiere. Dar, fie! Am plătit 60 de lei, în loc de 40. Că-s un bun plătitor.

Pentru banii ăștia pot parca numai în locurile marcate cu alb. Pe cele galbene, făcute să fie ocupate timp de două ore, nu. Fie! Că-s un bun cetățean.

Dar când toate locurile de parcare CU ALB din centrul orașului sînt ocupate, ce pot să fac?

Pentru cine nu știe, astfel de locuri în centrul Oradei sînt doar în parcarea de pe malul Crișului Repede, cea din spatele statuii lui Eminescu. În rest, galbene. Că, cică, să aibă loc toată lumea și să nu-și lase mârlanii de șoferi mașinile cu orele prin buricul târgului. Revin la întrebare: ce să fac când nu am loc de parcare? Mă uit la ceas, nu pot să întârzii la muncă, așa că parchez pe galben. Așa e, sînt un șmecher nesimțit, cu Eos, deci dublu șmecher nesimțit, care își lasă automobilul fix în parcarea din fața Pasajului Vulturul Negru. Pfuuu, triplu!

Sper să scap de amendă.

Că nu blochez pe nimeni. Nu scap! O găsesc pe parbriz. Mă duc să mă lămuresc, la serviciul parcări.

– Plătesc abonament de parcare, nu beneficiez de serviciul pentru care am plătit și tot eu sînt amendat. Legal, o merit, că am parcat unde nu trebuie. Dar moral?

Doamna de dincolo de tejghea mă privește calmă – a mai văzut Che Guevara în viață – și mă îndrumă spre șeful ei. Refuz. N-are rost, m-ar fi trimis înapoi să plătesc amenda și n-am timp de pierdut pe banii mei.

– Bun. Și eu unde să parchez dacă nu există loc?

– E o hotărâre de Consiliu Local, care instituie locurile galbene de parcare ca să încurajeze oamenii să folosească transportul în comun.

I-am zis doamnă? Mă scuzați!

– Acum vă bateți joc de mine? Câți dintre domnii consilieri locali folosesc transportul în comun? Câți? Măcar să dea un exemplu omului de rând, care își plătește taxele și dările, care tace și execută tot ce decid mințile luminate (sesizați ironia)?

– …

Adică, primesc o ridicare din umeri.

Așa că plătesc. Că-s un fraier. Salut sec, îi întorc spatele tejghelei și plec decis să mă schimb. Că m-am săturat să fiu cetățeanul model, care plătește un abonament de parcare și e amendat pentru parcare ilegală. Asta în timp ce alții, cu mașini personale sau de firmă parcate chiar lângă mine, FĂRĂ TICHET DE PARCARE (nici măcar de ăla pentru locuri albe), au fost lăsați în pace. Că-s descurcăreți, probabil!

Repet: am parcat ilegal și meritam amenda. Dar cei care nu mi-au pus la dispoziție serviciul pentru care am plătit de ce nu sînt sancționați? Dar cei care au greșit ca mine, de ce nu sînt sancționați? Nu sînt adeptul decesului caprei vecinului, dar știu că orice faptă trebuie măsurată cu aceeași unitate.

Așa ne trebuie dacă ne plătim conștiincioși taxe și abonamente. Pentru ce și de ce? Că sîntem fraieri, de aia!

7 Comments

 1. Să plătim pentru greşeli e normal. Ai parcat ilegal, plăteşte! E normal. Sau ar trebui să fie normal, într-o ţară civilizată. Acolo unde, de exemplu, dacă cineva nu face bine proiectele tehnice ale unor pasaje peste centură, iar lucrarea se amână cu lunile, plăteşte pentru greşeală. La noi, dacă cineva de la primărie greşeşte, nu se întâmplă nimic. Dacă consilierii (sic) votează o hotărâre de consiliu care mai apoi se dovedeşte greşită, nu plătesc.

 2. @Adi: Mersi, mi-ai confirmat ceea ce ştiam 🙂 : eu am plătit – e legală, dar nu corectă sancţiunea, repet! -, iar ăia care dau o decizie aiurea sînt bine mersi! Dar, care crezi tu că ar fi soluţia într-o astfel de situaţie?

 3. Din pacate,am senzatia ca-n Oradea noastra se instaleaza incet,dar cu atat mai sigur un fel de regim de dictatura,in care omul de rand nu mai are absolut nici un cuvant de spus. Tot ce se hotaraste a doua zi ni se impune direct,alte taxe,alte impozite si contributii iar daca nu respecti tot buzunarul tau va avea de suferit !
  Culmea,totul e intr-o continua crestere,facem,construim,avem proiecte mari si ambitioase..iar banii Europeni vin ca pe banda..pacat ca nu se vede nimic din toate astea,strazile sunt la fel de mizerabile,pe aceleasi drumuri proaste ne rupem zi de zi masinile iar de spatiile verzi nici nu mai vorbesc,care in cativa ani vor disparea cu totul din Oradea..
  Referitor la parcari,fa ceva daca poti …bine ca altii isi permit sa parcheze pe trotuare,treceri de pietoni sau acele locuri pentru persoane cu handicap.

  1. @Gabi: Aş vrea să te contrazic, dar nu prea am cum. Taxele sînt bune atât timp cât am de unde le plăti şi se face ceva din banii ăştia. Ultima dată s-a introdus avizul de funcţionare pentru firme. De parcă patronii nu plătesc suficiente dări. Sînt curios ce se va face cu sumele strânse în cazul ăsta. În rest, lucrurile se mişcă prin oraş, cu bani europeni. Nu zic, se fac străzi, se refac pieţe, clădiri etc. Nu e rău. Dar şi maşinile noastre încep să se mişte din ce în ce mai tare prin denivelările din Oradea. Iar de parcări… mi-am spus opinia. Continui să parchez cum pot ca să nu încalc onor dispoziţia domnilor consilieri, care e ei consilieri, în timp ce numai în ultimele zile am văzut câteva maşini de 4-5 ori mai scumpe ca Volkswagenul meu parcând aiurea, într-un caz chiar în spatele unei maşini de Poliţie, fără tichet, dar şi fără amendă.
   În schimb, a luat-o colegul Haragoş, parcat şi el lângă alte maşini neamendate. Pe ce criterii se dau sancţiunile, împuşcă-mă, dar habar n-am.

 4. Buna ziua.
  Eu nu sunt din Oradea, dar fiind in vizita aici pentru o scurta perioada m-am procopsit cu o amenda lasata frumos in parbriz intr-un plic de plastic. In Tg. Mures exista sanse sa contesti procesul verbal (uneori comunicarea se face vicios sau procesul se intocmeste gresit) si sa castigi in instanta.
  Stie cineva daca practica judecatoreasca este asemanatoare aici? Ceea ce mi-a lasat agentul in parbriz este nota de constatare, nu process verbal. Ceea ce inseamna ca il vor intocmi in lipsa la serviciul de parcari la primarie….ceea ce inseamna ca va trebui semnat de catre un martor…martor care de obicei face parte din acelasi serviciu (fapt ce atrage nulitatea procesului verbal…de regula) Este aceeasi situatia si pe aici prin Oradea?

 5. Din Februarie si pana acum (sfarsitul lui Mai) aproape toata zona centrala a devenit peste noapte galbena, deci ai degeaba abonament. Saptamana trecuta au vopsit parcarile din fata Scolii Oltea Doamna in GALBEN. Sper sa vina cineva sa desfiinteze prostia de parcare alb-galben

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.