Am auzit că te poți îmbogăți din gunoi. Poți deveni milionar și, în unele cazuri, chiar membru în Parlament. 🙂 Dar în cazul de față nu se pune în discuție înmulțirea banilor din conturi, cel mult de adunarea unor banale bancnote în buzunare. Dar… bune și alea, atât timp cât asigură o masă caldă pe zi și un deț la un birt soios, de cartier, unde omu’ poate înjura printre norii de fum de țigară și privi cu oareșce gânduri indecente la dorsalul plin de grăsime al barmăniței.
Acțiunea se petrece în buricul Oradei, unde niște bărbați îmbrăcați în veste verzi ori portocalii (gunoierii, carevasăzică), cu niște gaci de un negru banal, gâdilă cu mătura mozaicul murdar și prost făcut într-o temerară acțiune de a-l curăța. Nimic deosebit la prima vedere.
Ba da.
„Bă, ai grije! Lasă-l pe domnu’ să treacă!”
Exprimată pe un ton care nu admite comentarii, atenționarea îl determină pe unul dintre băieții cu mătura – ceilalți adoptă modelul „Dorel„, adică se uită și îl încurajează din priviri pe campionul muncii 🙂 -, așadar băiatul cu mătura se dă la o parte, lasă mucurile adunate să zăbovească lângă niște trepte și mă lasă să intru într-un local.
Așadar, băieții au bun simț, ceea ce e un punct roșu pentru ei, în contradicție cu petele negre, mari și unsuroase de pe uniforma, mâinile și fețele lor.
Observ, totuși, că imediat ce eu dispar din zona lor, nu-și continuă lucrul. Îl abandonează discret și, cu mișcări de prim-balerine, se fofilează spre un bar din apropiere, lăsând jegul adunat direct pe mozaic. Care, așa cum am mai zis-o, e murdar și prost făcut.
Doi dintre ei intră într-un bar, iar unul rămâne ca o santinelă afară, făcându-și de lucru cu niște mizerii imaginare.
Zic imaginare pentru că eu nu le-am văzut, deși aveam la mine ochelarii și puteam face zoom în stilul Ochilă. Pentru că…vedere bună! 😉 M-am gândit că ”gunoierii” vor să „lovească” o cafea, fie ea și îmbunătățită. N-au stat însă mult și s-au mutat, în aceeași formulă, la un fast-food din apropiere.
– Fii atent! Ăștia trec des pe aici. Au pe ei haine, cică, de gunoieri, dar vezi tu ceva înscrisuri cu RER sau altă firmă? Eu nu! Dau cu mătura pe aici, intră prin localuri și îi întreabă pe ospătari sau pe patroni dacă nu au gunoi de dus. Ăia cred că e vorba de firma de salubritate și le dau sacii cu gunoi. Dar ăștia cer 5 lei, nu mult, de la unii îi primesc – că nu e o sumă imensă, iau sacii și îi aruncă pe vreo stradă de pe aici. De la 6-7 baruri fac 30-35 de lei, cât de-o bere și un senviș pentru fiecare.
Mă uit la tipul de dincolo de tejghea, care, în timp ce îmi făcea senvișul cu șuncă, brânză și roșii uscate, mi-a explicat pe scurt cum stă treaba. Băieții au găsit modalitatea să facă rost de ceva bani. Nu mulți, că nu-i duce capul – sînt sigur, dar e un fel de țeapă pentru cei care acceptă oferta lor.
Până la urmă, tot adevărații gunoieri vor lua de pe străzi…
…din tomberoane ori din coșurile de gunoi, sacii pe care ăia „fake” îi abandonează. Iar cei de la baruri oricum le plătesc celor de la RER, așa că bancnota de 5 lei pe care o dau celor trei e fix pomană pentru cerșetori.
Pe de altă parte, știu că în pasaj sînt instalate camere. N-am auzit să se fi sesizat cineva, să-i ia la întrebări măcar pe „gunoierii” de ocazie. Așa cum nu am auzit să-i fi prins cineva pe cei care se bat dimineața prin pasaj – niște vajnici locuitori ai străzilor care se bombardau cu pietre prin grilajul trântit de un tip beat cui, așezat într-un scaun cu rotile -, ori pe cei care au spart vitrine ori chiar o bucată de mozaic care acoperea scurgerea din stânga, cum intri în pasaj.
Greu de văzut toate astea, nu-i așa, Big Brother? Nu mai bine îi amendezi pe cei care își plătesc abonament de parcare, dar sînt obligați – din cauza lipsei locurilor – să parcheze în zonele marcate cu galben? Dar despre asta, în postarea următoare.