Ghiozdanul copilăriei şi penarul online al puştilor moderni

little girl studying at table near mother in living room

Cărţile, caietele, penarul. Neapărat în ordinea asta. În fiecare seară, micul Adi, elev de şcoală primară, 🙂 îşi aşeza în ghiozdan tot ce avea nevoie pentru a doua zi.

Adevărul e că amintirea caietelor liniate şi a manualelor e uşor blurată, ca şi cum ar fi trecut zeci de ani de atunci. Culmea, chiar au trecut! 😀 Un lucru nu pot uita: penarul roşu, cu fermoar, din primii ani de şcoală. Cred că mama mi l-a luat – ca de altfel toate hainele, caietele, manualele şi stilourile de care aveam nevoie. Era făcut din muşama 🙂 , iar suprafaţa îi era brăzdată de adâncituri pe care le urmăream de multe ori cu peniţa stiloului chinezesc. Ştergeam, însă, repede urmele de cerneală, pentru că nu-mi plăcea să-l văd mudar ori pătat.

Pe bancă, undeva pe un colţ, trona mereu deasupra caietelor şi manualelor.

În stânga aşezam nişte creioane, la mijloc radiera, iar în dreapta puneam, în inelele de elastic, doar un pix şi două stilouri. Chinezeşti, evident, de care mă îngrijeam să nu scape cerneală să-mi atingă interiorul lui maro – tot din muşama. Vedeţi ce bine îmi aduc aminte de penarul meu roşu, din primii ani de şcoală.

Era greu pe atunci să faci rost de rechizite cu imaginile unor eroi de desene animate ori de benzi desenate. Şi nici nu ştiam noi, copiii de atunci, prea multe despre cum ar trebui să arate nişte caiete, coperţi ori pixuri care să ne placă. Instinctiv, însă, compensam cu ambţibilde pe care le găseau părinţii la bişniţari şi le lipeam pe unde apucam. Niciodată pe penar – eu, cel puţin!

Acum, însă, puştii moderni ştiu exact ce vor. Îţi explică în detaliu cum trebuie să arate ghiozdanul lor şi ce trebuie să cuprindă. Iar dacă nu înţelegi, te pun în faţa calculatorului şi îţi arată pe internet penare câte nici nu ai visat în copilărie şi ţi le indică exact pe cele care le plac. Clar, sunt cu Superman, Spiderman – clasicul om păianjen, pentru cei care nu vorbesc rongleza 🙂 -, Angry Birds sau alte personaje de care nu ai cum să ştii dacă nu vorbeşti cu cei mici ori dacă nu îţi alunecă telecomanda măcar o dată de pe posturile de ştiri pe cele de desene animate.

Penare trendy și ”din alea cu fireball”

Fetiţele au culorile lor preferate, care sunt parcă mai multe decât ştiam noi în copilărie. Vor să aibă penare trendy 🙂 , cu imprimeuri şi, dacă se poate – şi se poate -, în formă de şoricel. „Că e dăguţel!” O fi…

Băieţii vor „din alea cu fireball” sau cu „hobiţi şi vrăjitori”, ceea ce te poate pune într-o reală încurcătură, dacă nu ştii că fireball-urile şi hobiţii nu sunt rechizite, ci recuzită şi personaje de poveşti hollywoodiene. Iar când vine vorba de conţinut, acolo eşti pierdut. E recomandabil să stai mai mult pe internet ca să te documentezi şi să fii pregătit pentru solicitări de stilouri, pixuri ori creioane cu cine ştie ce tehnică încorporată.

Mai uşor e atunci când, după ce ai făcut lista cu toate cele preferate, să le comanzi pe net şi să-ţi vină direct acasă, cu reduceri. Că e bine să-i faci o bucurie şi buzunarului tău. 😀

Nu mai ştiu unde e acum penarul din copilăria mea. Probabil, pe undeva prin podul casei părinţilor mei, ascuns printr-o cutie. Şi nu-mi aduc aminte când l-am înlocuit cu „altul mai trainic şi mai frumos”. Însă ştiu foarte bine că nepotului meu, Vlad, îi plac penarele cu Angry Birds. Sau cu Star Wars. Ori cu Ben10. Sau cu… Mă rog, cu un milion de personaje. 🙂

(P) Această postare este un advertorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.