E clar: a venit toamna!

Parcă e titlu de compunere. 😀 Dar e adevărat: pentru mine, acum a venit toamna.

Ştiu, nu spun nimic nou. Nu cred să nu fi observat cineva că sîntem în plină toamnă. 😉 Doar că, pentru mine, fiecare anotimp se instalează doar după ce simt anumite semne.

Primăvara vine când mă trezesc dimineaţa şi simt miros de pomi înfloriţi şi pământ reavăn. Şi Neia mea îmi atrage atenţia că trebuie curăţate grădina şi parcul. Până atunci, e doar tranziţia de la iarnă spre primăvară.

Vara, e clar, apare o dată cu vacanţa elevilor… o rămăşiţă a anilor copilăriei. 🙂

Iarna vine împreună cu mirosul primelor lemne tăiate de lama zimţată rotită de motorul electric ori pe motorină. Şi e frumoasă atunci când ninge, să ne înţelegem. Că altfel nu prea e iarnă.

Ei bine, toamna are mai multe semne.

Primul e constatarea jumătăţii mele: „E cam frig, puiu! Ar trebui să facem foc în sobă.” Evident, sîntem în sat şi seara, care coboară mai repede pe zi ce trece, aduce cu ea şi răcoarea. Apoi e schimbatul garderobei. Mă uit tot mai des spre bluze şi pantoloni lungi. Weekend-ul ăsta le-am şi folosit.

Mai sunt curăţatul hornurilor – că tot ziceam de focurile din sobe -, duduitul tractoarelor pe câmpurile din sat şi frunzele arămii care cad din ce în ce mai multe din nucul din curte.

Dar toamna vine cu adevărat când culegem strugurii. În ziua când pun scara sub via care ne umbreşte curtea toată vara şi adun recolta. Care nu e deloc puţină. Mă rog, nu e puţină raportată la dimensiunea viei. Anul ăsta acea zi a fost sâmbăta dinaintea începerii şcolii.

struguri3struguri4struguri5struguri1

Cei albi au fost parcă mai dulci şi mai aromaţi ca altădată. Am simţit-o după ce, alături de doamna mea, am stors din ei vreo 10 litri de must. Din ei şi din cei negri, evident. Poate i-aş fi lăsat mai mult să stea, dar viespii începuseră să-i atace şi era păcat să se strice.

Totuşi, am cruţat câţiva ciorchini, ca să ne bucurăm de gustul strugurilor şi în următoarele săptămâni. Până cade prima brumă.

struguri2

Iar ultimul semn este marea de ghiozdane care se revarsă pe străzi. 🙂 Gata cu vacanţa, nu, Vlad? 😉

Aşadar, a venit toamna!

P.S. Sâmbătă, vecina noastră din sat ne-a adus nişte nuci gigant. Pe care le-a completat cu megafasole. A se scuza mâna violacee a subsemnatului. E dovada că am avut o zi… viticolă.

nuci2nuci1fasole3fasole1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.