Ziua în care francul a fost mai tare ca euro

franc cotatie

Prima dată a fost un news-alert la Digi24, pe la amiază parcă: francul elveţian a ajuns la aproape 5 lei. „Mă, cum vine asta? Ce-i cu explozia asta a monedei neutre? De unde? Cum? De ce?” Prea multe întrebări. Să dăm mai tare sonorul televizorului.

Aflăm în redacţie explicaţii care nu ne lămuresc pentru că nici elveţienii nu au dat prea multe informaţii. Ştim doar că francul a bătut la scor de maidan leul şi acum se dă urât de tot la euro. Cei cu credite în moneda helvetă se interesează ce şi cum. Au un gol în stomac şi îi înţeleg: în câteva minute rata le-a crescut cu câteva sute de lei. Mult pentru bugetul unor familii. Uriaş pentru altele.

Ne sunăm cunoştinţele care au credite în franci. Unii află abia acum: „Cât, mă? Cum naiba? De ce?” Alte întrebări, alte tentative de răspunsuri. Nimic nu lămureşte situaţia. Încep calculele.

Vin informaţii de la casele de schimb valutar. Unele au schimbat cursul francului de 7 ori de dimineaţă până pe la ora 3 după-amiaza. Degeaba. Nici naiba nu vrea să mai cumpere acum moneda elveţiană. Explicabil, nu?

Îl citesc pe Moise Guran să mă lămuresc – omul are explicaţiile mereu la el şi le zice direct şi pe înţelesul meu. Aflu că cei care au luat credite în franci sînt nişte proşti. Nu toţi, că situaţiile nu seamănă între ele – îl contrazic pe jumătate.

Seara, spre casă, privesc la cotaţiile de la casele de schimb valutar de pe Decebal. Sînt în fotografia de mai sus. Cam nasol, ha? Să vedem de mâine ce-o fi.

O veste bună din economie tot am pe ziua de azi: pentru prima dată motorina a scăzut sub 5 lei pe litru în Oradea, la staţiile marilor companii. Pe Borşului, la Petrom, era azi 4,99 litrul. Ştiu, la „privaţi” a scăzut sub pragul psihologic încă de la începutul săptămânii. Marţi, dacă îmi aduc bine aminte, am văzut o cotaţie de 4,98 lei/litru la o benzinărie de la Calea Aradului. Să fie într-un ceas bun şi să coboare tot mai mult! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.