Lung-îi drumu’ Clujului, da’ oare-i şi scump de stat acolo?

Fac acum o mărturisire care sigur i-ar măguli pe cititorii mei beiuşeni, orădeni şi… clujeni. Mi-au plăcut dintotdeauna Beiuşul, Oradea şi Clujul. 🙂 Sînt oraşele mele preferate, ca să adopt un limbaj de fan. Oraşe preferate din ţară, că de pe afară m-au încântat şi Viena, şi Budapesta, şi Monte Carlo şi… aş putea continua. 😉 Revin la ale noastre aşezări şi precizez că, deşi nu sînt obsedat de niciunul dintre ele, îmi sînt dragi din motive cât se poate de puternice. Să detaliez.

Beiuşul e oraşul în care m-am născut, locul în care am copilărit, acolo se află mama, frate-meu, nepotul meu, rudele mele. Acolo am trăit cei mai frumoşi ani ai copilăriei şi tinereţii mele. Voi rămâne un etern îndrăgostit de oraşul mic şi parcă tot mai sărac de la poale de munte, dar atât de frumos în felul lui. Mă opresc aici, că dau în sentimentalisme. 😉

Oradea e oraşul în care locuiesc, în care o am pe Neia mea, avem familia noastră. E oraşul studenţiei mele, al celor 17 ani de presă, al multor momente fericite şi nu prea. 🙂 Locuiesc aici de mai mulţi ani decât am stat în Beiuşul meu natal şi, în timp, am ajuns să mă simt şi orădean. „Iar scoţi la iveală partea ta sentimentală”, m-ar lua acum doamna mea. 😉

Clujul. No, Clujul, tu, e un oraş tare fain. 😀 Nu pot zice că-s ataşat maxim de el, dar mi se pare ăl mai fain din câte am văzut eu prin ţară. Şi mă refer la cum arată – atât cât cunosc eu din el, la oamenii de acolo – câţi cunosc îs faini de tot. Dacă până acum a vorbit partea sentimentală din mine, aici şi-a făcut apariţia partea aia pragmatică. Analizând „la rece” oraşul, recunosc că e cel mai dezvoltat, „cel mai cultural„, cel mai… viu din partea asta de ţară.

În urmă cu mulţi ani, deja mai mulţi de 20, îmi propusesem să ajung şi eu acolo. Eram licean şi mă gândeam să dau la Drept, la Cluj. Pe atunci nu ştiam ce e ăla internet şi căutat prin ziare informaţii. Inclusiv despre cazare ori chirii tot din ziare ne informam. Până la urmă calculele financiare făcute din informaţii „după auzite” au scurtat drumul meu şi m-am oprit în Oradea.

Atunci era o adevărată aventură să afli ce te interesa într-un oraş. Preţul locuinţelor era ca un secret bine păzit, dar numai pentru că nu prea erau surse de informare. Acum, în era internetului şi a informaţiilor digitale, pentru unul care nu eşti din zonă e mai uşor să afli date, să te informezi şi, până la urmă, să decizi în cunoştinţă de cauză.

Dacă vrei să te muţi la Cluj, de exemplu, cu treabă ori ca să studiezi la unele dintre mai renumite facultăţi din ţară nu-i musai să ceri detalii de la rude sau prieteni care stau pe acolo şi nici să citeşti ziare. E suficient să intri pe net, să te învârţi ca titirezul 😉  – adică să cauţi vânzări apartamente Cluj Napoca – şi garantat găseşti ce locuinţă ai nevoie/îţi place/îţi permiţi.

La final, o observaţie strict personală, după căutările pe net: deşi e considerat un oraş scump, în Cluj preţurile sînt în multe cazuri la acelaşi nivel din Oradea. Evident, găseşti şi figuri, la care se uită doar posesorii de conturi de sute de mii de euro. Ce vreau să scot în evidenţă e că preţurile sînt pentru toate buzunarele. Dacă vă interesează, ţineţi cont de recomandarea subsemnatului.

(ADVERTORIAL)

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.