În zona mea natală – nu ştiu dacă şi în alte părţi, dar acolo sigur – se practica un obicei cel puţin ciudat: la naşterea unui copil, moaşa lua cordonul ombilical, îl lega şi îl dădea mamei spre păstrare. Uscat, acesta era pus într-o cutie până când cel mic se făcea de vârsta plecării la şcoală. Cu câteva zile înaintea începerii anului şcolar i se dădea să desfacă nodul de pe cordon. Dacă reuşea, însemna că ursitoarele au fost darnice cu el şi i-au dat toate cele necesare să se descurce în viaţă. Dacă nu reuşea, intervenea mama şi-l ajuta. Asta însemna că cel mic va avea nevoie de suportul părinţilor sau al celor din jur ca să răzbească în viitor.
Mama îşi aminteşte că eu l-am desfăcut din prima, fără ajutor. Deştept şi descurcăreţ băiat. 😉
Nu ştiu dacă acest obicei venit de undeva, din vremuri imemoriale, se mai păstrează pe undeva. Eu n-am mai auzit de aşa ceva, dar e drept că nici nu m-am interesat.
Pe atunci, în copilăria mea, nu se auzise în orăşelul meu natal de celule stem şi de posibilitatea recoltării lor din cordonul ombilical. Şi totuşi, bătrânii recunoşteau, în felul lor tainic şi ancestral, importanţa acestei legături fizice dintre prunc şi mama lui. Ştiau că în acel cordon se poate ascunde un secret care are capacitatea de a influenţa într-un fel sau altul viitorul celui mic. Ei te puneau să dezlegi nodul relativ complicat făcut de moaşă ca o modalitate de a-ţi prezice viitorul.
Acum noi, oamenii moderni ai secolului al XXI-lea, ştim că în cordonul ombilical se ascunde un lucru care chiar îţi poate influenţa viitorul. Sînt celulele stem, pe care medicii le pot extrage din sângele cordonului şi care – citesc, mă informez – oferă posibilitatea de a trata o mulţime de boli şi de a regenera celule neuronale ori ţesuturi, măduva şi tendoane.
Părinţii sînt îndemnaţi să le dea o şansă uriaşă copiilor în lupta cu bolile şi să le permită medicilor să extragă celulele stem din cordonul ombilical. Pe care să le păstreze apoi într-o bancă de profil. E ca şi cum ai investi în viitorul copilului tău. Doar că în loc să pui deoparte nişte bani – bună şi chestia asta, nu zic – îi faci cadou celui mic o armă extraordinară în lupta cu bolile. Iar noi, oamenii maturi, ştim că nimic nu e mai de preţ pe lumea asta decât sănătatea.
Când va creşte, copilul de astăzi nu va mai dezlega noduri „gordiene” legate de moaşă pe un cordon ombilical. Şi nici nu va avea nevoie de ajutorul părinţilor ca să se descurce. În schimb, medicii vor lua celulele stem din „contul” constituit de părinţi la naştere şi îl vor însănătoşi.
Nu-mi plac vorbele mari, dar sînt convins că în acest fel vor dispărea boli, suferinţe, drame care au marcat generaţii la rând şi pe care până şi noi, ăştia de vârsta mea, le-am simţit. De aceea, cred că e şi o chestie de moralitate, o obligaţie pe care o avem de a le da celor care vin după noi posibilitatea de a trăi mai bine, mai frumos, mai sănătos.
(ADVERTORIAL)